Pravite sarmu, a kupili ste tvrd i žilav kupus? Evo rješenja

Izvor:

Indeks

24.11.2025

18:16

Komentari:

0
Правите сарму, а купили сте тврд и жилав купус? Ево рјешења
Foto: Youtube/ screenshot/ Add, Mix, Bake!

Kraj je novembra, i sezona sarme je zvanično otvorena - ili bi bar trebalo da bude. Mnogi ljudi ovih dana zaključuju da su počeli da kuvaju svoje prve zimske lonce, samo da bi shvatili da je najvažniji sastojak, kiseli kupus, neposlušan. Nije baš savitljiv, previše je tvrd, listovi pucaju, a motanje se pretvara u muku.

Iako djeluje kao da je „kiseli kupus kao kiseli kupus“, stvarnost je malo komplikovanija. Idealni listovi za sarmu nisu slučajnost, već rezultat pravog trenutka branja, pravilnog kiseljenja i još nekoliko detalja koji se lako previđaju.

Zašto je kupus ponekad žilav i tvrd?

Da bi kupus bio savršeno mekan za valjanje, mora dovoljno dugo da odstoji u salamuri. Često se u novembru dešava da kupus koji kupujemo još nije potpuno fermentisan - posebno ako ga proizvođači stavljaju u veliko početkom mjeseca kako bi uhvatili adventsku potražnju.

Nedovoljno fermentisani kupus ima nekoliko karakteristika:

Listovi su tvrdi i ne savijaju se lako.

vene (vene) su pune i krute

list se lomi kada se kotrlja

Ukusi su „mladi“, blago kiseli, ali ne dovoljno intenzivni.

Ako vam se ovo desilo, niste sami – kraj novembra je obično period kada se kupus još uvijek „formira“, pa je lako dobiti lošu partiju.

Viktorija Bekam instagram

Evo šta Viktorija Bekam jede svaki dan, ovo je njena tajna vitke linije

Srećom, postoje načini da se izbjegne tvrdo lišće, kao i trikovi da se spase situacija ako ste već donijeli kući tvrdoglavo otporan kupus.

Provjerite listove - trebalo bi skoro da se savijaju pod vašim prstima. Ako su kruti, vjerovatno je prerano.

Birajte glavice koje su teže i mekše na dodir - glavice koje su previše čvrste često znače nedovoljnu fermentaciju.

Pogledajte boju - list treba da bude ravnomjerno žućkast, bez previše bijelih, tvrdih dijelova.

Pitajte prodavca kada je kupus stavljen u salamuri - najbolji je onaj koji je star najmanje 4-6 nedjelja.

Šta uraditi ako je kupus već kod kuće - i previše je tvrd

Blanširanje je najbrže rješenje:

Odvojite listove i kratko kuvajte 2-4 minuta. Ovo ih omekšava i čini ih savitljivim za motanje.

Tanko isjecite vene nožem - to ponekad pravi drastičnu razliku.

Ponovo ga potopite u toplu salamuri - blago zagrejana salamura brže prodire u listove.

Ako sve ostalo ne uspije - napravite mini-sarmice.

Manje listove i manju količinu fila je lakše oblikovati, čak i sa malo čvršćim kupusom.

Sarma je jelo koje mnogo toga toleriše, ali tvrdi listovi kupusa definitivno nisu jedna od tih stvari. Zato je kraj novembra vrijeme kada treba biti malo oprezan pri kupovini, ali i malo tehnike kod kuće. Uz pravi kupus i nekoliko trikova, lonac koji se krčka na šporetu brzo će nadoknaditi sve frustracije sa početka priče - a sarma će biti mekana, kompaktna i taman kako treba kiselosti, baš onakva kakva treba da bude.

(indeks)

Podijeli:

Large banner