Samo jedan sastojak će pomoći da se kuvana jaja lakše gule

15.10.2025

10:53

Komentari:

0
Само један састојак ће помоћи да се кувана јаја лакше гуле
Foto: Pexels.com

Guljenje kuvanih jaja može biti komplikovan zadatak, ali jedan iznenađujuće jednostavan trik omogućuje da ljuske odmah skliznu, a za to je potreban samo jedan uobičajeni kuhinjski sastojak.

Kuvana jaja su popularna hrana za doručak i mogu se dodati salatama ili drugim jelima, posebno za dodatni unos proteina, ali jedan od najtežih aspekata pripreme jaja na ovaj način je uklanjanje ljuske.

Doktor

Sve više Banjalučana oboljeva od akutne respiratorne infekcije

Međutim, kuvarica Keri Vhelpdale, poznata na internetu po svojim receptima, podijelila je jednostavan trik u kojem pokazuje što koristi za lako skidanje ljuski s jaja, a sve se svodi na uključivanje praška za pecivo.

Kuvarica, čiji su se recepti pojavili u BBC Good Foodu, kuvanje jaja započinje dodavanjem jedne kašičice praška za pecivo u lonac s kipućom vodom. Zatim pažljivo spušta jaja i pokriva lonac poklopcem.

Nakon što su jaja kuvana, izvadite ih pojedinačno, kuckajte njima o ivicu tave i bez napora ogulite ljusku vrhovima prstiju. Prašak za pecivo možete zamijeniti i sodom bikarbonom.

Takođe, poznato je da se jaja stara nekoliko dana lakše gule od svježih s farme jer imaju nižu pH vrijednost pa je manja vjerovatnoća da će se bjelance zalijepiti za unutrašnju membranu ljuske.

marija-zaharova-030925

Zaharova: Međunarodne nagrade su postale politički instrument

Postoje i drugi trikovi za lako guljenje kuvanih jaja, uključujući korištenje ledene vode. Suosnivač America's Test Kitchen i Cook's Country Chef Kristofer Kimball prethodno je ledenu vodu nazvao "svetim gralom" za guljenja jaja. Potrebno je da u posudu sipate ledenu vodu i stavite jaja na tri minute.

Podijeli:

Large banner