Tako sočna, ali samo zbog tajnog sastojka: Najmekša pita od bundeve

Izvor:

B92

28.09.2025

17:11

Komentari:

0
Тако сочна, али само због тајног састојка: Најмекша пита од бундеве
Foto: pexels/cottonbro studio

Pripremite sočnu i aromatičnu pitu od bundeve koja će vas vratiti u djetinjstvo.

Све што вам треба је један посебан трик – додатак цимета и мускатног орашчића који ће јој дати топлину јесени.

Овај рецепт за питу од бундеве је савршен спој једноставности и богатог укуса. Мекана, мирисна, са благим нотама зачина – слатка пита ће освојити укућане, а мирис печења ће претворити ваш дом у праву јесењу оазу. Идеална је уз шољу топлог чаја или кафе, али и као десерт послије породичног ручка.

Састојци:

- 1 кг бундеве (огуљене и очишћене)

- 200 г шећера

- 200 мл павлаке за кување

- 3 јајета

- 1 паковање лиснатог теста (око 400 г)

- 2 кашичице мљевеног цимета

- 1 кашичица мљевеног мускатног орашчића

- прстохват соли

- шећер у праху за посипање (опционо)

Припрема:

1. корак: Припрема бундеве

Огулите и очистите бундеву, исјеците је на коцкице. Ставите је у шерпу са мало воде и динстајте док не омекша, око 15 минута. Када је скувана, изгњечите је у пире.

2. корак: Припрема фила

Дарко-Лазић-270925

Супруга Дарка Лазића дала ултиматум пјевачу: Ако одбије, слиједи развод

У већој чинији умутите јаја са шећером. Додајте пире од бундеве, павлаку, цимет, мускатни орашчић и прстохват соли. Све добро сједините док не добијете глатку смјесу.

3. корак: Припрема коре

Развуците лиснато тијесто и обложите њиме плех за печење. Вишак тијеста одрежите и сачувајте за декорацију пите.

4. корак: Пуњење пите

Сипајте фил од бундеве у припремљено тесто и поравнајте га. По жељи украсите остацима коре у облику трака или листа.

5. корак: Печење

Питу ставите у претходно загрејану рерну на 180°C и пеците 45-50 минута, док кора не добије златно-смеђу боју.

6. корак: Сервирање

Пустите питу да се охлади барем 15 минута прије сјечења. Посипајте је шећером у праху прије сервирања.

(б92)

Podijeli:

Large banner