01.09.2025
17:07
Komentari:
0Jafa keks jedna je od omiljenih poslastica, a čini se kako ih zapravo čitav život jedemo na pogrešan način.
Омиљени фини кекс који комбинује мекани бисквит, освјежавајућу наранџу и слатку чоколаду први пут је произведен у Великој Британији 1927. године. Од тада је постао изузетно популаран и у другим земљама, а за један кекс – изазива доста контроверзи.
Република Српска
Минић: Коалиција показала јединство
Расправе о томе је ли Јафа кекс или колач трају годинама, а јасног побједника нема. Но, недавно се појавила нова, једнако контроверзна теорија: наводно сви ми Јафу једемо погрешно.
‘Видимо чоколаду и претпостављамо да иде на врх’
Наиме, Јафа је легално наведена као колач према одлуци суда из 1991. године како би се избјегло плаћање пореза на кекс у Великој Британији. Меквитис, компанија која је ‘изумила’ Јафу тад је тврдила како овај кексић/колачић има све одлике правог колача. Ипак, оно што је многим Јафа ентузијастима промакнуло је да је дио с чоколадом заправо доњи дио, а бисквит горњи, пише "Мирор".
“То је врло британска дилема. Све вријеме смо га вријеме држали наопако. Наравно, видимо чоколаду и претпостављамо да иде на врх, али службени начин је заправо јести га са спужвастом страном према горе. Чоколада је замишљена као подлога, а не као прелив”, каже Ричард Прајс, гастрономски експерт.
Свијет
Путник нокаутирао стјуарта, покушао да отвори врата авиона па завршио иза решетака
Према Меквитис су, Јафа Кејк пролази кроз “резервоар чоколаде” на производној траци, што значи да је чоколада службено подлога. То значи да је исправан начин једења с комадом бисквита окренутим према доле, тако да чоколада прва додирне језик. Ричард додаје: “Годинама су људи расправљали о властитим сложеним методама, од грицкања ивица до једења мармеладе прво. Али Меквитис је сада то потврдио.”
Svijet
3 sedm
0Savjeti
3 sedm
0Zdravlje
3 sedm
0BiH
3 sedm
0Najnovije
Najčitanije
21
58
21
58
21
55
21
50
21
41
Trenutno na programu