Cijeli život pogrešno jedemo Jafu

01.09.2025

17:07

Komentari:

0
Цијели живот погрешно једемо Јафу
Foto: jaffa.rs

Jafa keks jedna je od omiljenih poslastica, a čini se kako ih zapravo čitav život jedemo na pogrešan način.

Omiljeni fini keks koji kombinuje mekani biskvit, osvježavajuću narandžu i slatku čokoladu prvi put je proizveden u Velikoj Britaniji 1927. godine. Od tada je postao izuzetno popularan i u drugim zemljama, a za jedan keks – izaziva dosta kontroverzi.

Саво Минић

Minić: Koalicija pokazala jedinstvo

Rasprave o tome je li Jafa keks ili kolač traju godinama, a jasnog pobjednika nema. No, nedavno se pojavila nova, jednako kontroverzna teorija: navodno svi mi Jafu jedemo pogrešno.

‘Vidimo čokoladu i pretpostavljamo da ide na vrh’

Naime, Jafa je legalno navedena kao kolač prema odluci suda iz 1991. godine kako bi se izbjeglo plaćanje poreza na keks u Velikoj Britaniji. Mekvitis, kompanija koja je ‘izumila’ Jafu tad je tvrdila kako ovaj keksić/kolačić ima sve odlike pravog kolača. Ipak, ono što je mnogim Jafa entuzijastima promaknulo je da je dio s čokoladom zapravo donji dio, a biskvit gornji, piše "Miror".

“To je vrlo britanska dilema. Sve vrijeme smo ga vrijeme držali naopako. Naravno, vidimo čokoladu i pretpostavljamo da ide na vrh, ali službeni način je zapravo jesti ga sa spužvastom stranom prema gore. Čokolada je zamišljena kao podloga, a ne kao preliv”, kaže Ričard Prajs, gastronomski ekspert.

Avion

Putnik nokautirao stjuarta, pokušao da otvori vrata aviona pa završio iza rešetaka

Prema Mekvitis su, Jafa Kejk prolazi kroz “rezervoar čokolade” na proizvodnoj traci, što znači da je čokolada službeno podloga. To znači da je ispravan način jedenja s komadom biskvita okrenutim prema dole, tako da čokolada prva dodirne jezik. Ričard dodaje: “Godinama su ljudi raspravljali o vlastitim složenim metodama, od grickanja ivica do jedenja marmelade prvo. Ali Mekvitis je sada to potvrdio.”

Podijeli:

Tag:
Large banner