26.09.2025
14:34
Komentari:
0Početak jeseni najavljuju hladni dani kojima svjedočimo, ali i prve čorbe od bundeve. Naravno, tu su i prvi pečeni kesteni, rižoto sa šumskim pečurkama i još nekoliko znakova da ulazimo u možda najuzbudljivije godišnje doba – barem kada su u pitanju sezonski sastojci i jela. Topla, kremasta čorba od bundeve je prava ''hrana za utjehu“, i ne može biti zdravija!
Bundeve, tikvice ili tikve mogu se naći u više od 300 vrsta, a najpoznatije i dostupne za jelo su Hokaido bundeva, Muškatna ili muškatna bundeva i Kaboča bundeva.
Treba biti oprezan jer postoje i ukrasne bundeve koje nisu jestive. Jestive su pune kalcijuma, gvožđa, kalijuma, magnezijuma, fosfora i raznih vitamina. Najčešće ih pripremamo pečene, u obliku kremova i čorbi, čorbi, džemova i kolača.
Svijet
"Amazon" varao korisnike: "Prajm" obmana ga koštala 2,5 milijarde dolara
Karakteriše ih lijepa narandžasta boja, blaga slatkoća, bogato sočnost mesnatog mesa, a dobro se slažu sa začinima poput cimeta, kurkume, bosiljka, ruzmarina i bibera, pa se koriste u raznim slanim jelima. Prilikom pripreme krem supe, bundeve možete kuvati u vodi ili ih peći u rerni, a zatim ih izblendirati - postupak je veoma jednostavan, a rezultat savršen.
2 kašike maslinovog ulja
2 glavice crnog luka, sitno isjeckane
1 kg bundeve, oljuštene, bez sjemenki i isjeckane na komade
700 ml povrćnog ili pilećeg fonda
150 ml pavlake za kuvanje
začini po izboru: so, biber, cimet, kurkuma, čili
Hronika
Izgorjela vikendica Jale Brata: Oglasila se policija
Zagrijte dvije kašike maslinovog ulja u velikoj šerpi, pa lagano dinstajte dva sitno isjeckana crnog luka oko pet minuta, dok ne omekšaju. Dodajte isjeckanu bundevu i nastavite da kuvate 8-10 minuta, povremeno miješajući, dok ne počne da omekšava i dobija zlatno-smeđu boju. Sipajte 700 ml povrćnog ili pilećeg fonda i začinite solju i biberom.
Krčkajte 10 minuta, dok bundeva ne omekša. Sipajte 150 ml pavlake za kuvanje u šerpu, ponovo prokuvajte, a zatim pomoću štapnog miksera ili blendera napravite gustu, kremastu supu.
Za baršunastu konzistenciju, supu možete procediti kroz finu cediljku. Začinite po ukusu, pa poslužite posutu krutonima i semenkama i prelivenu sa još maslinovog ili bundevinog ulja, prenosi Avaz.
Republika Srpska
3 sedm
0Svijet
3 sedm
0Republika Srpska
3 sedm
26Društvo
3 sedm
0Zanimljivosti
3 sedm
0Zanimljivosti
3 sedm
0Zanimljivosti
3 sedm
0Zanimljivosti
3 sedm
0Najnovije
Najčitanije
23
05
22
53
22
41
22
37
22
29
Trenutno na programu