15.09.2025
07:00
Komentari:
0Svi smo manje-više svjesni štetnosti pekara i pekarskih proizvoda, i to ne zato što su hljeb i peciva sami po sebi štetni, nego zbog velikog broja dodataka koji se koriste u pripremi, kao i loših masnoća te velikih količina šećera i soli.
Без хљеба је тешко, па би потенцијално добро рјешење било пећи хљеб код куће, али то захтијева много времена и вјештине. Осим ако не знате рецепт за троминутни хљеб!
Постоје разне варијанте хљеба који се не мијеси, а предност управо овог је што не морате ништа планирати унапријед и чекати, већ када дође тренутак у којем вам је згодно да га направите, састојке само измијешате и ставите да се пече. А што се тиче састојака, доносимо вам рецепт за онај од пировог (спелтиног) брашна, али ако стекнете навику печења овог хљеба, можете сами комбиновати брашна и додатке за омиљену комбинацију.
Друштво
Фонд здравственог осигурања има посебан захтјев
Ово тијесто је љепљиво, а да бисте га лакше распоредили у калуп, користите мокру кашику. Количина воде зависи од тога колико брашно „пије“ воду, а ако користите додатке попут цхиа сјеменки, обавезно користите мало више воде. Углавном, држите се правила да вода буде у количини од 70% до 75% у односу на брашно.
Савјети
Италијански рецепт за домаћи кечап
Квака с овим хљебом је у томе што се ставља у хладну рерну и диже се паралелно са загријавањем рерне — како се она загријава, активира се и квасац. За мекши хљеб и хрскавију корицу на дно рерне ставите ватросталну посудицу с водом.
Састојци
500 г интегралног пировог брашна
300–350 г воде
1/2 коцке квасца
2 добра прстохвата соли
1 чајна кашичица меда
Додаци по жељи:
50–100 г сјеменки, ораха
Савјети
Ево како да направите ајвар без вишесатног кувања
Прво активирајте квасац тако што ћете га растопити у пола шоље топле воде уз додатак меда. Измијешајте брашно са додацима и сољу. Додајте млаку воду и измијешајте једнолично тијесто. Распоредите га у калуп за хљеб обложен папиром за печење (умјесто папира можете калуп побрашнити и подмазати). Ставите хљеб у хладну рерну, укључите је на 150 ºЦ и држите на тој температури док се не дигне. Хљебу треба отприлике 15–20 минута да се дигне, а након тога појачајте рерну на 200 ºЦ и пеците око 40 минута, односно док корица не поприми златно-смеђу боју, преноси Слободна Далмација.
Društvo
12 h
0Društvo
12 h
0Svijet
12 h
0Scena
12 h
0Najnovije
Najčitanije
09
09
09
06
08
54
08
42
08
41
Trenutno na programu