08.10.2025
18:13
Komentari:
0Rizik od razvoja bolesti jetre povezane sa metaboličkom disfunkcijom (MASLD) može da poveća konzumiranje jedne limenke dnevno osvježavajućeg pića sa šećerom ili vještačkim zaslađivačem.
То показује нова велика студија, а чији су резултати представљени на Седмици уједињене европске гастроентерологије у Берлину.
У истраживању је учествовало 123.788 особа из Велике Британије. Они нису имали никакву болест јетре. Конзумирање пића праћено је свакодневним понављањем упитника о исхрани. Током 10 година, 1.178 учесника развило је МАСЛД, а 108 је умрло од узрока повезаних са јетром, преноси Срна.
Резултати су показали да конзумирање пића заслађених шећером повећава ризик од МАСЛД за 50 одсто, док освјежавајућа пића са ниским садржајем шећера или без шећера повећавају ризик за 60 одсто.
Вјештачки заслађена пића такође су доведена у везу са већом вјероватноћом од смрти повезане са јетром. Вјештачке алтернативе шећеру, попут заслађивача, могу да убрзају старење мозга, открива студија.
МАСЛД, раније познат као безалкохолна масна болест јетре, настаје када се маст накупља у јетри, што потенцијално може да изазове упалу /хепатитис/, бол, умор и губитак апетита.
Међу стручњацима је све чвршће увјерење да је ово стање један од главних узрочника кардиоваскуларних болести, дијабетеса типа два и проблема са бубрезима.
Занимљивости
Три знака скидају огроман терет са леђа, почиње путовање оптимизма и среће
Zdravlje
2 h
0Zdravlje
6 h
1Zdravlje
16 h
0Zdravlje
23 h
0Najnovije
Najčitanije
20
36
20
32
20
19
20
14
20
09
Trenutno na programu