Izvor:
Dnevnik.hr
29.09.2025
08:29
Komentari:
0"Jedna jabuka dnevno tjera ljekara iz kuće", poznata je izreka koja podsjeća na blagotvorno dejstvo ovog omiljenog voća na organizam.
Srbi godišnje pojedu oko 14 kilograma jabuka po osobi, a najpopularnije su voćkaste i blago kisele sorte poput Elstara, Brejburna i Jonagolda. Ali, koje su sorte zapravo najzdravije?
Jabuke se sastoje od oko 85 odsto vode, što ih čini niskokaloričnim voćem, sa prosječno od 50 do 70 kalorija po komadu. Sadrže značajne količine vitamina C, folne kiseline, gvožđa, kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, kao i vlakna poput pektina i celuloze.
Hronika
Pijan ispao iz auta - sjedio na prozoru
Osim toga, bogate su fitokemikalijama i antioksidansima, posebno polifenolima, koji štite ćelije od slobodnih radikala. Male količine vitamina A, B1, B2, niacina, B6 i E takođe doprinose nutritivnoj vrijednosti, a koncentracija ovih materija zavisi od sorte.
Britanski naučnici otkrili su da redovno konzumiranje jabuka može imati sličan efekat na snižavanje holesterola kao i statini. Prema studiji, kada bi 70 odsto britanske populacije starije od 50 godina jelo jednu jabuku dnevno, moglo bi se spriječiti oko 8.500 smrtnih slučajeva godišnje.
Stare sorte jabuka poput bobovca, kanade, božićnice, mašanke i zelenike posebno su bogate polifenolima i cenjene zbog svoje otpornosti i ukusa. Ova jedinjenja imaju antioksidativna svojstva, pomažu u regulaciji krvnog pritiska i smanjuju upale. Polifenoli takođe mogu neutralisati alergene, zbog čega su ove sorte bolje podnošljive za osobe sklone alergijama. Nasuprot tome, novije sorte poput Brejburna, Elstara, Golden Delišesa, Grani Smita i Jonagolda sadrže znatno manje polifenola.
Crvene i ružičaste jabuke, kao što su pomenute stare sorte, posebno su bogate vitaminima zahvaljujući antocijaninima u kori. Na primer, sorte Gloster i Koksova narandžasta takođe spadaju u ove nutritivno bogate jabuke. Grani Smit, iako popularna, sadrži znatno manje vitamina.
Tenis
Đoković dobio žrijeb za ATP Šangaj
Njemački portal 24 Vita savjetuje da, kada je moguće, ne ljuštite jabuke već ih dobro operete, jer se vlakna i sekundarne biljne materije nalaze u kori ili neposredno ispod nje. Takođe, preporučuje se kupovina jabuka sa lokalnih farmi, po mogućstvu organskih, kako biste izbegli pesticide i dobili voće sa višim sadržajem polifenola, piše Dnevnik.hr.
Zdravlje
3 sedm
0Zdravlje
3 sedm
0Zdravlje
3 sedm
0Zdravlje
3 sedm
0Najnovije
Najčitanije
23
57
22
05
21
59
21
38
21
31
Trenutno na programu