Soda bikarbona je greška – ove dvije namirnice su spas za želudac

Izvor:

Krstarica

20.09.2025

10:56

Komentari:

0
Сода бикарбона је грешка – ове двије намирнице су спас за желудац
Foto: Karolina Grabowska/Pexels

Gastroenterolog Vojislav Perišić upozorio je i na sodu bikarbonu koju ljudi piju na svoju ruku.

„Stari je trik, pojedete pa vam nešto ne odgovara, pa uzmete pilulu protiv kiseline. Ako vam bude bolje posle 45 minuta, to je kiselina. Kakva soda bikarbona, čoveče?! Ona neutralizuje kiselinu na pola sata, i gotovo je dejstvo, nema ga. Moraju se uzimati lekovi koji imaju prolongirani efekat, soda bikarbona je princip – drži vodu dok majstori odu“, rekao je dr Perišić.

Nutricionistkinja Milka Raičević dodala je da bi želudac trebalo pripaziti i unositi dosta vlakana, koja ga prirodno jačaju i čuvaju od nadražaja.

„Vlakna čuvaju naš želudac, a ja bih gljive izbacila. Teško su varljive, i rijetko ko ih podnosi. Kao i luk. Sve zavisi kako je pripremljeno“, rekla je ona i dala savjet za pripremu luka.

6341c8b5d54de gljive

U Evropi velika potražnja za gljivama: Otkupljivači plaćaju i do 25 maraka

„Stavite luk prerezan u vodu, sačekajte da izvetri sumporasti miris, pa ga tek onda dodajte u jelo i neće vam smetati. Imate toliko vrsta luka, pa srijemuš koji nikome ne smeta… Kombinujte sa sirom ili pavlakom, neutralisat će problem. Cijeli svijet jede prvo salatu, pa onda jela, a mi nažalost ne koristimo dovoljno tu namirnicu koju imamo cijele godine. Sirovi kupus je najjeftinija, a vrlo zdrava namirnica, baš kao i šargarepa. Treba je jesti svježu, a ne da je ubacujemo u supu, kada se skuha organizam može da iskoristi manje zdravih sastojaka iz nje“, rekla je ona.

„Luk je hranljiv, ima kvercetin, Božja je namirnica. Moja pokojna majka ga je sekla na pola, pa da pocrni na plotni, pa ga je tako ubacivala u supu, znala je koliko je to zdravo“, složio se dr Perišić, piše Krstarica.

Podijeli:

Large banner