Након паузе од двије године

Црна Гора се враћа на Евровизију

  • Извор: Курир
  • 30.09.2024. 12:25

Након паузе од двије године, Црна Гора ће на Евровизији 2025. године имати свог представника, а такмичари који су се пријавили за исти, већ привалче пажњу.

РТЦГ је расписао јавни конкурс за избор композиције за представника Црне Горе и РТЦГ-а на међународном такмичењу "Eurovision Song Contest 2025". 

Пјесму на конкурс је наводно прва послала Јадранка Барјактаровић, којој ће ово бити прво веће појављивање у медијима након скандала из 2020, када се повукла из јавности.

Нумере су послали и Даница Црногорчевић, пјевачица етно-пјесама, као и Бобан Рајовић.

- Повратак Црне Горе на Евровизију биће добро пропраћен, то је жеља организатора. Али изгледа да и бројни пјевачи у том такмичењу виде велику шансу за успјех и промоцију јер је Евровизија посљедњих година изњедрила много нових пјевача који су постали популарни, а некима је још више донијела славе. Јадранка је, колико знам, дуже вријеме радила на пјесми са ауторима и она је потпуно спремна за такмичење. Биће ово њен повратак на музичку сцену, сигурно запажен. Изненађење је било када је стигла пријава Данице Црногорчевић јер то нико није очекивао - прича извор Курира и додаје:

- Она се бави етно-музиком, па је сигурно да ће се добро снаћи на Евровизији јер то публика воли да чује. Даница је посљедњих година врло популарна због својих пјесама и несумњиво је да ће имати подршку публике. Оно што свима одмах упада у очи јесте то да ће се Даница и Јадранка наћи на истој сцени борећи се за побједу.

Њих двије током протеклих дана нису одговарале на позиве и поруке, овим поводом се огласио Бобан Рајовић.

- Одувијек сам говорио да бих волио да учествујем на таквом фестивалу јер волим изазове, а и пјесма коју бих предао морала би да буде у неком другом фазону. И самим тим би се нешто десило, да не буде све стерилно, ипак трајем 25 година и потребно ми је да ме нешто покрене. А што се тиче питања да ли сам ове године предао пјесму, то ће се врло брзо сазнати. Свакако ми је драго што ће Црна Гора опет да се такмичи - навео је он.

Директор фестивала Монтесонг Данијел Алибабић није могао да открије ко се све пријавио за такмичење.

- По правилнику фестивала, анонимно се шаљу пријаве у засебним ковертама, тако да селекциона комисија преслушава пјесме без информација о извођачу и ауторима. Не могу вам дати прецизну информацију до тренутка док се не отворе коверте композиција које су ушле у топ 16. Конкурс је отворен за све извођаче који желе да се такмиче и апсолутно су добродошли сви с добрим и квалитетним композицијама - наводи он, а на питање како ће одабрати побједника, каже:

- Гласање ће бити по евровизијском моделу - стручни жири ће имати 50 одсто удјела, а публика путем СМС гласања такође 50 одсто. У укупном збиру жирија и публике добићемо побједника који ће Црну Гору представљати на Пјесми Евровизије 2025. године. Монтесонг ће се одржати 27. новембра 2024. године у дворани "Воцо" у Подгорици.

Алибабић каже да ће предстојеће такмичење бити веома захтјевно за продукцију.

- Од побједника очекујемо разноликост и отвореност ка свим жанровима. Монтесонг ће бити најзахтјевнији продукцијски програм досад у Црној Гори и са сигурношћу вам могу рећи да ће сваки наступ бити посебан и спектакуларан - рекао је Алибабић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Кето Кухињица

    ''Кето Кухињица

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија: Авионџије (Р)

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?