Правна сага се наставља

Неочекивана одлука суда: Права "Марта" ипак може да тужи Нетфликс због серије "Мали ирвас"

  • Извор: Агенције
  • 30.09.2024. 20:30

Правна сага везана за Нетфликсову мини серију "Мали ирвас" (Baby Reindeer) награђену "Емијем" највјероватније се наставља, будући да је суд утврдио да је платформа довела гледаоце у заблуду декларишући је као "истиниту причу".

Фиона Харви, жена која тврди да је баш она била инспирација за прогонитељку из хит серије сада ће моћи да тужи стриминг сервис, али је питање да ли ће моћи да добије одштету од 170 милиона долара, колико је раније захтијевала. 

Црна комедија "Мали ирвас" заснована је на наводно стварним искуствима комичара Ричарда Гада, који такође глуми и главног лика у серији. Он тврди да је прије неколико година радећи за шанком у једном бару упознао жену коју је понудио чајем, а тај љубазан гест изврнуо му је живот наглавачке. Она је почела да га прогања и у наредне три године послала му је наводно 41.000 мејлова и на стотине сати гласовних порука. На послетку га је, према ономе што се види у серији, и сексуално злостављала, преноси Јуроњуз.

Међутим, Фиона Харви, која се препознала у том лику, тврди да се ништа од тога није десило,  и покренула је тужбу пред судом у Лос Анђелесу, тврдећи да ју је Нетфликс намјерно подвргао емоционалном стресу и нарушио њену репутацију.

Збогом Нокиа телефонима?

Збогом Нокиа телефонима?

Сада је судија Гари Клауснер утврдио да Харви може да настави са дијеловима своје тужбе, јер је платформа заварала гледаоце да је реч о "истинитој причи".

"Постоји велика разлика између ухођења и судске пресуде за ухођење", рекао је он. "Слично, постоје велике разлике између неприкладног додиривања и сексуалног напада, као и између гуркања и копања нечијих очију".

Клауснер је одбацио, међутим, ставке њене тужбе које се тичу наводног немара Нетфликса и употребе њеног идентитета у комерцијалне сврхе, као и казнену одштету.

Ипак, дозволио јој је да настави са тужбом због наводног наношења емоционалног стрес, што се односи на "екстремне и нечувене" лажне тврдње.

Ова грешка би у Риму могла да вас кошта 250 евра

Ова грешка би у Риму могла да вас кошта 250 евра

"Дјелује да би разуман гледалац могао да разуме да се наводи о Марти односе на тужиљу. Серија наводи да је она осуђени криминалац који је сексуално и насилно злостављао Гада", истакао је судија.

Нетфликс, који је недавно потписао уговор са Ричардом Гадом, за његове будуће ауторске пројекте, претходно је најавио да ће се "жестоко бранити" и да стоје "на страни права Ричарда Гада да исприча своју причу".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 Револуција 1917

    'Револуција 1917

  • 21:00 Ћирилица

    Ћирилица

  • 23:30 Црна Свадба (16+)

    Црна Свадба (16+)

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм