Савјет домаћица

Док динстате црни лук, додајте му једну намирницу и спријечите непријатне мирисе

  • Извор: Крстарица
  • 20.02.2024. 14:08

Црни лук је намирница која се често додаје у јела. Ниједно кувано јело, припрема меса или салата не може да се замисли без црног лука. Често га људи једу и сировог.

Ипак, иако ово поврће јелу даје посебан шмек и препознатљиву арому, он има и своје мане. Сјецкање црног лука често изазива сузе у очима, а сем тога дешава се да се приликом кувања усмрди цијела кућа.

Ниједној домаћици се ово не допада, поготово што црни лук може да се „увуче“ се у гардеробу и косу, а понекад није једноставно излуфтирати, нарочито када је напољу хладно.

Зашто се јављају непријатни мириси?

Ово се дешава јер се приликом загријавања лука ослобађа сумпор који, као што је свима добро познато, и те како има јак и нимало пријатан мирис. Како бисте избјегли непријатне мирисе који се шире кухињом, потребно је да додате један састојак који скоро свака домаћица већ има.

У питању је сода бикарбона.

Приликом пржења црног лука, обавезно у тигањ или шерпу додајте и равну кашичицу соде бикарбоне. Ако користите више од 1/2 кг црног лука, додајте пуну кашику соде бикарбоне и динстајте као и обично.

Сода бикарбона не рјешава само непријатан мирис, већ ће се црни лук захваљајући њој згуснити, па ћете га лакше сварити. Такође, ако јело које припремате са динстаним луком захтјева и додавање запршке, слободно изоставите тај дио, јер сода бикарбона даје потребну густину.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:10 Гола наука, документарни програм (Р)

    '' Гола наука, документарни програм (Р)

  • 13:20 Серија: Слатке муке (Р) (12+)

    Серија: Слатке муке (Р) (12+)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Ћирилица (Р)

    'Кроз узбудљив, динамичан и непредвидив разговор са различитом палетом гостију - од стручњака и реномираних теоретичара, политичара и функционера, умјетника до естрадних личности открива информације које не објављују ни најскандалознији таблоиди.

  • 16:00 Бизнис клуб (Р)

    ' Бизнис клуб (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.