Ево неколико једноставних трикова који ће вам помоћи да препознате главицу купуса која је "пуна хемије".
Када бирамо поврће, често се питамо како изабрати оно које је природно и здраво. Купус важи за најпопуларније поврће, а може бити подложан разним хемијским третманима.
Ево неколико једноставних трикова који ће вам помоћи да препознате главицу купуса која је хемијски третирана.
Прва ствар на коју треба обратити пажњу је изглед купуса. Природни купус обично има уједначену боју и текстуру. Ако примијетите да главица има необичне мрље, сјај или је превише свијетла, то може бити знак да је третирана хемијским средствима.
Узмите купус у руке и помиришите га. Природни купус има благ, свјеж мирис. Ако осјећате јак хемијски мирис или неку неугодну арому, вјероватно се ради о поврћу које је третирано пестицидима или другим хемикалијама.
3. Листови
Провјерите листове купуса. Ако су листови превише чврсти и хрскави, то може значити да је купус узгајан уз помоћ хемијских адитива. Природни купус има меке, али чврсте листове који су лако савитљиви.
Купус који долази из локалне производње често је здравији и мање третиран хемијом. Обратите пажњу на цијене, а ако је купус превише јефтин, поставите питање о квалитету. Куповина на пијацама или директно од фармера може бити боља опција.
Купус има своју сезону раста. Ако га налазите ван сезоне, постоји могућност да је узгајан у вјештачким условима, што може укључивати хемикалије. Увијек је најбоље куповати поврће у складу са сезоном.
(Најжена.ало.рс)
Најновије
Најчитаније
17
44
17
36
17
33
17
30
17
24
Тренутно на програму