Јаја су основна намирница у кухињама и често се једу за доручак, али постизање идеално прженог јајета – меканог бјеланца и прелијепог текућег жуманца, може бити прави кулинарски изазов.
Једна једноставна метода рјешава све проблеме.
Често се при пржењу јаја дешава да буду препечене ивице, претврдо жуманце или се просто распадне. Окретање јаја могло би бити рјешење, али то је деликатан посао јер бисте могли пробушити жуманце или добити прекувано јаје.
Међутим, на друштвеним мрежама, једна жена је одушевила својим виралним триком за припрему јаја на око. У свом ТикТок видеу показала је трик за савршено јаје.
Трик је невјероватно једноставан – разбијте јаја у сув тигањ, додајте мало воде, затим ставите поклопац и пустите да се прже.
Тако нећете имати хрскаве дијелове око бјеланаца, док поклопац задржава пару, осигуравајући да се јаја равномјерно испрже и жуманце буде савршено текуће без слузавих дијелова бјеланаца.
Корисници друштвених мрежа брзо су изразили своју захвалност овој жени за савјет.
Испржите јаје уз додатак овог састојка
Припрема:
- Загријте тигањ: Ставите непријањајући тигањ на средњу ватру и пустите да се загрије минут или два.
- Додајте воду: Додајте око 2-3 кашичице воде у тигањ. Требало би да имате довољно текућине да прекрије дно тигања, али то не би требало да буде дубоки слој.
- Разбијте јаје: Разбијте јаје у тигањ. Вода ће готово одмах почети да се претвара у пару.
- Покријте тигањ: Ставите поклопац. То ће помоћи да се задржи пара која кува јаје.
- Пржите јаје: Оставите да се јаје пржи 2-4 минута, зависно од тога колико желите да жуманце буде печено. За текуће жуманце пржите око 2 минута; за тврђе оставите дуже.
Провјерите, зачините и послужите: Када је бјеланца чврсто и више није провидно, а жуманце печено до жељене конзистенције, можете извадити јаје из тигања. Зачините га сољу и бибером.