Вртларска сезона је у пуном јеку, а многи љубитељи домаће хране сањају о богатом уроду кромпира на јесен.
Ако сте међу њима и желите удвостручити резултате без хемикалија, можда је вријеме да испробате једноставан, али ефикасан трик – уз помоћ природног “појачивача” из сваке рупе у врту можете извући двоструко више плодова.
Наиме, умјесто уобичајеног стајњака који многи користе код садње кромпира, све више вртлара окреће се необичном, али и те како корисном додатку – пшеничним мекињама. Ријеч је о љускама пшеничних зрна које се иначе користе као храна за перад и домаће животиње, али у врту могу послужити као право чудо.
Мекиње су богате витаминима Б групе, минералима попут калцијума, гвожђа и магнезијума те влакнима и протеинима – све што је потребно за развој снажних и здравих кромпира. Дан прије садње пресоване мекиње потребно је намочити у води – омјер је једна канта мекиња на три канте воде. Оставите да одстоји преко ноћи. Затим у сваку рупу прије садње ставите око 300 грама добијене кашасте смјесе, прекријте земљом и тек потом ставите гомољ.
Резултат? Искусни вртлари тврде да ћете из 20 грмова кромпира на јесен извући најмање 40 пуних канти, а све кртоле биће крупне и здраве, пише "Дневно".
Пшеничне мекиње можете пронаћи у трговинама за животиње, на тржницама или код локалних пољопривредника.
Али, имајте на уму једно упозорење – ако у свом врту имате проблема са кртицама, можда бисте требали прескочити ову методу, јер мекиње могу привући глодаре.
Најновије
Најчитаније
23
06
22
52
22
28
22
08
21
50
Тренутно на програму