Извор:
Крстарица
15.06.2024
04:00
Коментари:
0Тиквице су изузетно флексибилно поврће које се може припремити на 101 начин. Најчешће их печемо, похујемо и динстамо.
Можемо их користити и као подлогу за пицу, додати их у слатки хљеб или их јести потпуно сирове у салатама.
Иако су тиквице популарно поврће у топлијем дијелу године, то не значи да људи знају како да их правилно припреме. Ако желите да избјегнете да буду љигаве, гњецаве и млохаве, немојте правити ове двије највеће грешке, савјетује Пункуфер.
Неке намирнице попут чвршћих комада меса или лука воле лагану и спору топлотну обраду. Тиквице су њихова сушта супротност. Биће најукусније ако их изложите краткој топлотној обради на високој температури.
Због високог садржаја воде у тиквицама, ово поврће не воли лагану топлотну обраду. Ако се кувају на ниској температури, испустиће воду и постати гњецаве и безукусне. На јакој ватри, пак, добиће лијепу карамелизовану површину, док ће унутрашњост остати компактна и „месната“.
Немојте се плашити да их ставите на роштиљ – одличан су прилог уз јела од меса и рибе, а од њих можете направити и укусне ражњиће од поврћа.
Нема ништа горе од прекуваног поврћа. Не стављајте тиквице у супе, чорбе и чорбе заједно са месом и кромпиром – уместо тога додајте их непосредно пред крај термичке обраде и тако гарантујте њихову савршену текстуру.
Тиквице су једно од оних поврћа које за само неколико минута прелази из недовољно куваног у прекувано. Зато је добро пазити када их кувате или печете на шпорету и у рерни.
Нема превише јела која можете направити од прекуваних тиквица – на крају можете изгњечити тиквице и направити пире и густу супу или сос.
Кувари препоручују да увијек исјечете тиквице на веће комаде како бисте избјегли претјерану топлотну обраду.
Најновије
Најчитаније
08
14
08
10
07
59
07
52
07
20
Тренутно на програму