Да ли сте спремили рецепт за ускршњу погачу?
Потребно је:
40 мл млијека
50 мл уља
20 г квасца свјежег
2 јаја
850-900 г брашна
1 кашика шећера
Припрема:
У млијеко ставити квасац и кашику шећера. Кад квасац надође сипати у млијеко и додати јаја и жицом измутити.
Додати пола брашна, па мијешати варјачом. Додавати по мало брашна, уље и умијесити глатко тијесто мало мекше. Оставити да одмори покривено.
Подијелити тесто на два дијела једно веће, једно мање. Веће развити у правоугаоник, па га исјећи на траке са једне и друге стране средина остаје цијела. Траке се пребацују наизмјенично ка средини формирајући плетеницу коју стављамо на средину плеха 24 цм обложеног пек папиром.
Од остатка тијеста изваљати ваљак и увити у плетеницу. Ставити око претходне плетенице до ивице плеха. Од фолије направити мање лоптице, па их премазати уљем, па једну ставити у средину, а остале 4 на ивицу погаче у облику крста. Кад погача одмори и порасте премазати жуманцетом.
Пећи на 200 степени Ц 45 минута да порумени. Извадити лоптице фолије и у те рупе ставити фарбана јаја.