24.08.2025
16:34
Ако сте икада гајили парадајз, знате тај осјећај кад плодови почну да јењавају крајем августа. А таман сте се понадали још једној тури за салату, сос или зимницу. Е па, постоји трик који зна стара школа баштована – и који се данас ријетко користи, а продужава рађање парадајза све до касне јесени.
Све што вам треба јесте обичан нож и мало храбрости. Када парадајз почне да успорава раст, стара школа савјетује да се коријен биљке благо засјече – тачно изнад земље, са једне стране стабљике. Не превише дубоко, али довољно да биљка осјети „шок“. Тај шок покреће механизам преживљавања: парадајз убрзава сазријевање плодова јер „мисли“ да му је крај близу.
Лука Митровић напушта Звијезду
Биљка, када осјети стрес, преусмјерава енергију са раста на плодоносност. Умјесто да троши снагу на нове листове и гране, она се фокусира на оно што је већ започето – плодове. Резултат? Црвени, сочни парадајзи и у октобру.
Млади кошаркаши Игокее побједници 22. Меморијалног турнира “Радивој Кораћ”
– Уклоните доње листове који више не служе сврси.
– Заливајте ујутру, али смањите количину воде крајем сезоне.
– Покријте биљке најлоном кад крену хладне ноћи – то може продужити сезону и до двије недјеље.
Рале о односу са Аном Николић: "Колико је пута потегла нож на мене, маказе“
Ако волите домаћи парадајз и не желите да га се одрекнете чим захлади – пробајте овај трик. Не кошта ништа, а доноси плодове кад их најмање очекујете.
Свијет
8 ч
0Република Српска
8 ч
0Хроника
8 ч
0Свијет
8 ч
0Најновије
Најчитаније
Тренутно на програму
0:00
Погледај у сутра ЕП 177 (12+)
серијски програм
0:30
Погледај у сутра ЕП 178 (12+)
серијски програм
1:00
АТВ јутро (Р)
јутарњи програм
2:30
Вјежбајте са Лидијом (Р)
лајфстајл
3:00
Аутошоп магазин (Р)
емисија о аутомобилима
3:30
Најбоље године (Р, 16+)
филмски програм