Сезона зимнице је увелико почела, већина домаћица је већ ставила купус на кисељење.
Нитрати су хемијска једињења која се додају воћу и поврћу да плод што прије сазри.
Проблем је када ова хемија продре у намирницу, тада постаје опасна по здравље.
Код младог купуса, нитрати се највише накупљају у коријену и површинским листовима, а најмање у самој средини главице.
Зато стручњаци апелују да никако не једете коријен, који многи воле да грицкају када "издубе" главицу прије него је положе у буре и започну кисељење.
Ако кувате сладак купус, обавезно одбаците површинске листове, велика је могућност да садржи нитрате.
Која количина нитрата је опасна?
Према препорукама Свјетске здравствене организације, "безбједан" унос нитрата је 5 милиграма дневно на килограм тјелесне тежине.
Па тако, за особу која је тешка на примјер 60 килограма, неће бити проблем ако унесе 300 милиграма нитрата кроз храну, што је отприлике око 400 грама свјежег купуса (наравно, ако уклоните коријен и површинске листове, количина нитрата по граму купуса се смањује).
Међутим, стручњаци напомињу да нема разлога за бригу, јер није свака главица купуса "пуна хемије".
Једноставно треба бити обазрив са плодовима који су храњени органским и минералним ђубривима како би брже расли и били већи.
Како одабрати најбољи купус?
Приликом избора купуса морате обратити пажњу на мирис и изглед.
Поврће би требало да мирише баш тако – на купус.
Спољни листови поврћа морају да буду нетакнути, без оштећења, да буду карактеристичног облика и боје (бијела, зелена или љубичаста).
Спољно лишће не би требало да буде осушено, а код бијеле и љубичасте сорте, ово лишће би требало и да се "сија", пише "Магазин Новости".