Кромпир је основна намирница многих јела широм свијета, али постоји једна ствар на коју морате обратити пажњу.
Један мали детаљ може открити присуство пестицида који могу бити опасни по ваше здравље. Зелена боја коре на кромпиру може бити знак токсичних супстанци у овом поврћу.
Зелена боја се јавља природно када кромпир буде изложен свјетлости, што подстиче производњу хлорофила. Међутим, испод ове зелене боје може се крити соланин, отровна супстанца која може бити штетна по здравље.
Соланин се производи како би заштитио кромпир од инсеката и гљивица, али може бити штетан по људе. Може оштетити ћелијске мембране и негативно утицати на цријевну пропустљивост.
Иако је соланин присутан у малим количинама у кромпиру, излагање свјетлости може повећати његов ниво. Љуштење кромпира може смањити присуство соланина, али не у потпуности.
Ако примијетите зелену боју на кромпиру, можете одсјећи захваћени дио, али ако је зелена боја присутна на већем дјелу кромпира, најбоље је избјегавати га.
Да бисте спријечили стварање соланина, чувајте кромпир на сувом и тамном мјесту, далеко од сунчеве свјетлости. Овим једноставним кораком можете заштитити своје здравље и уживати у безбједној храни.