Залеђена, па поново одмрзнута риба је права замка у рибарницама. Ипак, постоје начини како да утврдите свјежину рибе.
Наиме, први корак у оцјени свјежине рибе јесте процјена њене коже. Што је пигментација на кожи свјетлија и без сјаја то је риба старија.
Затим, обратите пажњу и на сљедеће карактеристике.
- риба мора да буде покривена са слузи неутралног мириса,
- крљушти морају бити црвене и крваве,
- очи морају да буду стакласте и испупчене.
Ипак, један од најлакших трикова, који је уједно и сјајан јесте ако видите удубљења на риби, пише Крстарица.
Наиме, најједноставније је притиснути трбушни дио рибе, уколико се врати мишићно ткиво риба је доброг квалитета!