Због чега плачемо?

Како да спријечимо плакање кад сијечемо лук

  • Извор: 24сата.хр
  • 29.11.2023. 20:02

Иако се лук користи у готово свим јелима које припремамо, многе одбија његов мирис.

Ипак, с обзиром на његову нутритивну вриједност ваљало би га уврстити у јеловник. Постоји више варијација лука, али већина људи у домаћинствима најчешће користи црвени лук.

Лук расте као луковица под земљом и близак је рођак бијелом луку или порилуку, а стручњаци истичу како је кључан састојак прехране захваљујући нутритивном богатству.

Кисели купус је здрав, али не претјерујте

Кисели купус је здрав, али не претјерујте

На лошем је гласу због интензивног мириса и чињенице да ће многи проплакати док га чисте. Наиме, ријеч је о реакцији коју условљава чињеница да лук садржи твар алицин, која се, када дође у додир са ваздухом, претвара у сумпорни спој.

Он реагује с влагом у оку производећи трагове сумпорне киселине која пече, па око производи сузе како би испрало трагове тог споја. Овај неугодан ефект може се умањити ако добро охладимо лук у леденој води пола сата прије чишћења.

Прехрана богата воћем и поврћем смањује ризик од развоја хроничних болести попут рака, болести срца и крвних жила, можданог удара те дијабетеса, истиче др. Руи Јаи Лиу са Универзитета Корнел. Каже и како истраживања показују да су људи који једу такав тип хране сретнији.

Ово су најчешће грешке при кисељењу купуса

Ово су најчешће грешке при кисељењу купуса

"Требали бисте јести разнолико воће и поврће, а лук је свакако дио здравог јеловника", додао је.

Лук садржи спојеве феноле који д‌јелују као антиоксиданси те смањују активност слободних радикала у организму. Вањски омоти лука богатији су антиоксидансима од средишта, тврде аутори студије. Додатно, лук је јефтина намирница којом можете врло брзо постићи препоручени дневни унос воћа и поврћа од 9 до 13 сервирања, пише 24sata.

Рецепт за сарму посвађао Балканце: Иде ли јаје или не

Рецепт за сарму посвађао Балканце: Иде ли јаје или не


Пратите нас и путем Вибера

Тагови: