Сезона лубеница је почела, рафови у маркетима и тезге на пијацама су пуне, а многи грађани је увелико купују како би се освјежили и расхладили нарочито током топлих дана.
Међутим, неријетко се дешава да купимо лубеницу која није довољно зрела, а самим тим и није довољно слатка. Ово су корисни савјети које треба да имате на уму када купујете лубеницу како бисте одабрали најслађу.
Један од најважнијих савјета је да је подигнете. У зрелој лубеници је 92 одсто воде и око шест одсто шећера. Доњи дио лубенице би требало да буде жућкаст јер док је лубеница сазријевала на сунцу, он је био окренут ка тлу. Ако је блијед или се уопште не издваја бојом од остатка, то значи да је лубеница прерано убрана.
Такође, зрела лубеница је тамно зелена и мат. Ако је сјајна, велике су шансе да је мање слатка.