18.11.2024
17:10
У јесен и зиму, када се на улицама појаве гомиле мандарина и њихов цитрусни мирис се помијеша са хладноћом предстојећих празника, многи од нас постављају себи питање - како препознати оне изузетно слатке, а како оне киселе?
Не знају сви да је одабир овог воћа права умјетност. Ево неколико савјета који ће вам помоћи да одаберете најбоље:
Прије свега, њихова боја је кључна. Интензивно наранџасте мандарине су први сигнал да имате посла са воћем које је пуно слаткоће.
Избјегавајте оне жућкасте, зеленкасте или блиједе нијансе - могу да буду незреле и киселе!.
Кора мандарине упозорава шта је унутра. Потражите воће са меком, али еластичном кожицом која је благо одвојена - то је знак да се унутра налази сочно и слатко месо.
Превише танка и љепљива кожа може да укаже на малу количину сока.
Добро одабране мандарине требало би да вас одушеве својом аромом већ у продавници или на пијаци.
Ако примијетите изразит, свјеж мирис, то је знак да је воће свјеже и пуног укуса.
Оно што често измиче нашој пажњи је место код петељке. Ако је бијело и мекано, можете да будете сигурни да плод није предуго одлежао након брања и да је задржао свјежину.
Смеђа и дрвенаста мрља је, нажалост, сигнал да је мандарина горка и без сока.
Пратећи ове једноставне савјете, можете да уживате у изузетно слатким мандаринама које ће зимске вечери учинити пријатнијим и биће савршен додатак свакој трпези.
Не дозволите да избор ових плодова постане лутрија, већ искористите своје знање да од сваке мандарине направите прави празник за непце, пише "Мондо".
Најновије
Најчитаније
Тренутно на програму