Омиљена јесења грицкалица

Како припремити савршено кестење из рерне

  • Извор: Агенције
  • 10.10.2024. 07:22

С првим јутарњим измаглицама и учесталим кишама природа нас уводи у мирније доба године, јесен и зиму: дани су краћи, температуре ниже, а природа интензивније губи своје љетно рухо.

Ипак, у овом прелазном периоду све пршти од шаренила боја и дозрелих плодова, а у прве прохладне дане природа нам нуди кестен, прави јесењи плод и уједно један од симбола овог годишњег доба. Његове храњиве материје и активни састојци повољно утичу на прилагођавање организма на хладније дане.

Главни саставни дио кестена је скроб којег у сировом плоду има око 44 одсто, а осим скроба, у кестену има шећера, око четири одсто бјеланчевина и око два одсто масти. Плод је богат и витаминима Б групе, поготово Б1, Б2 и Б6, те минералима калијумом, калцијумом, магнезијумом и фосфором.

Кестене волимо у колачима и тортама, а најслађи су нам сасвим једноставни - печени. Припрема печеног кестена код куће многима није омиљена активност јер дуго траје, а често се догоди да он не излазе лијепо из корица па је једноставнија опција купити их печене док шетамо градом.

Ипак, посебан је гушт припремати их у топлини дома и у њима уживати као у омиљеној грицкалици док гледамо филм или уживамо у дугим разговорима са породицом и пријатељима.

У наставку прочитајте неколико трикова за увијек савршено печено кестење код куће - лагано ће се гулити, а унутра остати савршено мекан.

Печено кестење

Пут до савршено печеног кестења код куће заправо је врло једноставан, а најважније је набавити их док су још свјежи.

Једном када се баците на печење код куће, у рерни, не требају вам никакви додатни састојци - дословно само кестење.

Али, осим одговарајућег времена печења и температуре, најважнија је добра припрема кестена прије него што га ставите у рерну.

Први трик односи се на правилно зарезивање, а други на намакање у хладној води.

Припрема:

На равну страну свјежег кестена ножићем зарежите знак X, а затим га убаците у посуду с хладном водом на минимално један сат, како би омекшали.

Кестен послажите на плех за печење тако да је X знак окренут према горе и пеците га 30 минута на 180 степени.

Печени кестен пребаците у кухињску крпу - замотајте га чврсто те оставите 10 минута замотаног.

Затим извадите кестен из крпе, огулите и уживајте.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Филм (Р)

    '' Филм (Р)

  • 15:30 Досије (Р)

    ‘ Досије (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Кето кухињица

    Здрави, брзи и занимљиви рецепти чекају на вас.

  • 17:00 Одметница (Р) (12+)

    Серија 'Одметница' је колумбијска акциона драма из 2016. године, чији сценарио и режију потписује група аутора. Заснована је на истинитој причи, о младима који силом прилика, а прије свега егзистенцијалних, постају дио опасних герилских скупина у Јужној Америци.

  • 17:50 Тајне Музеја

    ' ‘Аутроска емисија културног радника и писца Ене Митровске која открива културну, умјетничку и историјску баштину, упознаће вас са занимљивим артефактима, збиркама, легатима и осталим историјским предметима у музејима широм Српске.