06.06.2025
13:46
Сезона трешања је у пуном јеку, а како су цијене овог воћа често високе, важно је знати како их правилно сачувати.
Трешње на собној температури могу потрајати до четири дана, а у фрижидеру и до седам. Ипак, уз неколико једноставних савјета, њихову свјежину можете додатно продужити.
Трешње перите тек прије употребе, јер влага убрзава њихово кварење. Ако су мокре, добро их осушите папирним убрусом прије спремања.
Прије складиштења прегледајте трешње и уклоните оне које су нагњечене или имају мрље.
Трешње с петељкама дуже остају свјеже, па их немојте уклањати прије времена.
Ако их не држите у фрижидеру, ставите их на тамно и хладно мјесто, даље од директног свјетла.
За дуже чување, распоредите трешње у једном слоју на тацну и ставите их у фрижидер. Тако могу остати свјеже до седам дана.
Ако желите уживати у трешњама и ван сезоне, замрзните их. Оперите, осушите, уклоните петељке и коштице, па их распоредите на плех и замрзните. Након тога их пребаците у врећице или посуде за замрзавање. Тако спремљене могу трајати и до шест мјесеци, преноси Кликс.