Кисели купус је незаобилазан у нашим домовима током зиме, али сви знамо да је његов рок трајања ипак ограничен. Ипак, постоји начин да ваш купус остане свјеж, укусан и хрскав чак до љета.
Еве у чему је тајна.
Зашто винобран?
Винобран је конзерванс који се традиционално користи у прављењу вина. Додавањем винобрана, ферментација се стабилизује, спрјечава се кварење и даље кисељење купуса. Овај трик продужава рок трајања, а укус и квалитет купуса остаје исти мјесецима.
Како се користи?
Када примијетите да је ваш купус кренуо да ферментише, ево шта треба да урадите:
Кесицу винобрана растворите у мало млаке воде. Сипајте раствор директно у буре с купусом. То је све. Ово ће стабилизовати и успорити процес ферментације, а купус остаје свјеж и хрскав чак и током топлијих мјесеци.
Важно је да винобран не додате прерано, јер ако га ставите прије почетка ферментације постоји могућност да се купус уопште неће укиселити до краја.
Поред винобрана, редовно провјеравајте и ниво течности у бурету. Ако примијетите да је смањена, додајте благо посољену воду да листови увијек буду прекривени.
Уз само једну кесицу винобрана, ваш кисели купус може постати и дио љетње трпезе. Пробајте овај трик и уживајте у укусу током цијеле године!