Одмрзавање меса је уобичајена активност у кухињи, а ако то урадимо увече за наредни дан – вјероватно ћемо месо само пребацити у фрижидер. Ова метода је најбоља, док је најгори начин одмрзавања оставити месо на собној температури.
Када месо стоји на собној температури, његова површина прелази у температурну зону која погодује развоју бактерија, као што су салмонела и Е. коли. Ове бактерије се брзо размножавају у топлим условима, што може изазвати тровање храном.
Такође, месо се неравномјерно одмрзава на собној температури – може се одмрзнути само на површини, док унутрашњост остаје замрзнута. Приликом кувања или печења, спољни дијелови ће почети да се термички обрађују, док ће унутрашњи и даље бити хладнији, што доводи до неизвјесности у припреми.
Месо такође губи на квалитету – може изгубити укус и текстуру. Може доћи и до већег губитка сокова, што доводи до сувоће и мање сочности при кувању.
Као што смо одмах напоменули, одмрзавање у фрижидеру је најбољи начин јер месо остаје на безбједној температури, што спречава развој бактерија. Одмрзавање у хладној води је најбржи начин, а потпуно је безбједан за месо. Међутим, важно је да га промијените неколико пута да бисте одржали безбједност.
Најновије
Најчитаније
23
06
22
52
22
28
22
08
21
50
Тренутно на програму