26.03.2024
04:00
Џем је један од омиљених намаза које имамо увијек при руци - класични укуси задовољавају жељу за слатким, а могу се користити и као додатак сланим јелима. Ипак, колико дуго у отвореној тегли може да стоји? У зависности од тога да ли смо га сами правили или купили у продавници, рок његовог трајања је прилично дуг.
Када се отвори, џем можемо безбједно држите у остави на собној температури око једну недељу.
Џему од шљива, кајсија или јагода ријетко ко може да одоли. Одлични су у крофнама, бухтлама, а и кришка хљеба и џема многима је омиљени слаткиш из дјетињства. Генерално, ако је правилно конзервиран, џем може да траје затворен и до годину дана у мрачној и хладној остави. Ипак, колико може да стоји кад га отворимо?
Када отворимо теглу, можемо безбједно да је држимо у остави на собној температури око једну недељу. Мармеладе и џемови су пуни шећера, природног конзерванса, а када је висок садржај шећера у комбинацији са високом киселошћу, буђи и бактеријама је много теже да напредују. Нажалост, још увијек постоје микроорганизми навикнути на шећер који ће се временом развити.
У фрижидеру ће остати свјеж око шест мјесеци, али под условом да је правилно конзервиран, пише Мешед. Уколико смо направили "брзи џем" и прескочили смо процес конзервирања, требало би да га потрошимо у року од 10 дана или да га замрзнемо и тако ће трајати до три мјесеца. Ако се одлучимо за куповне, можемо да очекујмо дужи рок трајања од шест мјесеци и то због мање свежих састојака и високог садржаја шећера.
Ако џем поприми тамнију боју или се појаве беле мрље, треба да бацити. Ако изгледа у реду, такође је препорука да га пробамо и провјеримо да је киселог или квасног укуса, јер ћемо тако сигурно одредити да ли је за употребу или не.
Најновије
Најчитаније
22
58
22
57
22
48
22
48
22
33
Тренутно на програму