16.08.2025
20:56
Кромпири су један од чешћих намирница на нашем тањиру, но често кад посегнемо за њима буду меки и почну да клијају.
Тада нема друге него бацити кромпир, али постоје одређени трикови помоћу којих кромпир дуже остаје свјеж.
Јутјуберка Трејси Типс тврди да једноставна метода од четири корака омогућује да сирови кромпир остане свјеж чак годину дана, преноси The Mirror.
Прво, према Трејсиним ријечима, потребно је имати картонску кутију на чије се дно ставља папир, као што је кухињски убрус. Папир омогућује да се вишак влаге упије, а притом се штити и кора од оштећења.
Даље, кромпири се слажу једни на друге, док се кухињски убрус ставља између сваког слоја. Трећи дио се односи на посипање слоја прашка за пециво по површини кромпира.
"Коришћење прашка за пециво помаже да се учинковито упије влага и спријечи клијање", објаснила је Трејси.
На крају, потребно је на врх ставити још један слој папирнатих убруса, затворити кутију па је држати на мјесту које није изложено сунчевој свјетлости ни влази.
Важно је знати да свјежина кромпира зависи од начина складиштења и од тога јесу ли кувани или сирови.
Сирови кромпири могу трајати недјељу дана до неколико мјесеци, док се кувани замрзнути кромпири могу чувати до годину дана.
Постоји неколико јасних знакова који показују да је кромпир покварен.
Примјера ради, ако је мекан на додир, с обзиром на то да свјеж кромпир треба бити чврст, с напетом кором и без значајних оштећења, преноси Ало.
Најновије
Најчитаније
Тренутно на програму