Да бисте избјегли труљење лука, важно је знати како га правилно складиштити. Постоји неколико једноставних трикова који вам могу помоћи да лук остане дуже свјеж, а један од најважнијих савјета је да га никако не чувате уз друге намирнице.
Иако су савршени партнери у јелима, лук и кромпир не би требало стављати на исто место у фиоци, јер кромпир подстиче труљење лука – и обрнуто. Ако су кромпири зрели, испуштају пуно влаге, што погодује развоју буђи и бактерија, а тиме и труљењу лука.
Поред кромпира, многе намирнице садрже гас етилен. То је заправо хормон који убрзава зрење, па ће се воће и поврће брже покварити ако их држите заједно. Зато, на примјер, не бисмо требали чувати јабуке поред кромпира.
Ево још начина како можете продужити трајање лука:
Простор треба бити добро прозрачен – мрежасте врећице или плетене корпе омогућавају циркулацију ваздуха и спријечавају накупљање влаге.
Пластика задржава влагу и спречава циркулацију ваздуха, што може довести до буђи или омекшавања лука. Умјесто тога, користите папирне врећице, мрежасте врећице или плетене корпе које омогућавају луку да "дише".
Цијели, неољуштени лук не треба чувати у фрижидеру, јер хладно и влажно окружење може узроковати омекшавање и кварење. Међутим, исјечен или ољуштен лук може се чувати у херметички затвореној посуди у фрижидеру до недјељу дана.
Ако имате вишак лука који нећете одмах користити, можете га исјецкати и замрзнути. Иако текстура може бити промијењена након одмрзавања, такав лук ће бити савршен за кување.
(Најжена)
Најновије
Најчитаније
15
16
15
08
14
59
14
58
14
49
Тренутно на програму