Корисно

Многе домаћице гријеше: Да ли је исправно оставити рерну отворену након печења

  • Извор: Агенције
  • 10.01.2025. 13:28

Након печења хране у рерни, посебно оног на високим температурама, потребно је неко вријеме да се шпорет охлади. То је посебно проблематично у топлијим мјесецима када су температуре у дому ионако повишене. Како би убрзали тај поступак, многи остављају рерну отворену.

Ипак, стручњаци кажи да је тај начин хлађења више штетан него користан. За то постоји неколико разлога. Наиме, претјерано врућ ваздух из уређаја могао би оштетити оближњи намјештај, што је такође наведено у напоменама које издају главни произвођачи кухињског намјештаја. Исти је случај и ако су врата само мало отворена.

Намјештај који би највише могао бити погођен утицајем топлине јесте онај са страницама од алуминијума - материјалом који је веома осјетљив на промјене температуре. Дрвена врата би требало мање да трпе штетни утицај прекомјерне топлоте, али боја ипак може бити дугорочно оштећена.

Друго рјешење при хлађењу, којој такође скоро сви прибјегавамо, јесте остављање врата мало отвореним да би из ње изашао врућ ваздух. Међутим, та континуирана напетост завршава “напрезањем” шарки које регулишу отварање и затварање уређаја, па се оне тако трајно могу покварити.

Ако заиста желите да држите врата рерне отвореним, боље их је отворити до максималне ширине. То може имати предност ширења угодне топлоте унутар кухиње, али ће такође узроковати ширење мириса онога што смо кували. Да не спомињемо чињеницу да држање врата рерне потпуно отвореним може представљати ризик за нашу сигурност и за оне који живе с нама - посебно ако су у близини мала дјеца.

Дакле, да сумирамо. Иако ће, наравно, вријеме хлађења бити дуже него кад оставимо отворена врата, модерне електричне рерне опремљене су проточним вентилаторима који осигуравају правилан излазак врућег ваздуха и влаге из њих. Рерну држите затворену током хлађења и избјећи ћете све неугодности.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија: Авионџије (Р)

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    ' Понедјељком завирите у све крајеве Српске, са занимљивим гостима кроз испиративне приче о природи, културним и спортским манифестацијама, обичајима откријте љепоте наше земље.