Да ли сте икада примијетили да су неке банане у продавници влажне? Можда сте помислили да је то дио складишног процеса или да су управо испоручене. Али, тај ситни детаљ могао би да значи много више него што мислите.
Наиме, да ли је ријеч само о кондензацији или нечему што никако не желите на свом тањиру?
Банане су једно од најпопуларнијих воћа, али ријетко их темељно прегледамо прије куповине. Погледамо боју, провјеримо чврстоћу, можда их и помиришемо. Али колико пажње посвећујемо самој површини коре? Вјероватно премало.
Мокре банане могу да значе више ствари, али кључно је питање – одакле долази та влага? У неким случајевима ријеч је о обичној кондензацији. Банане складиштене на хладноме могу да накупе капљице воде кад се премјесте у топлије окружење – што је Ту су и пестициди. Ако је банана влажна због неправилног прања, могуће је да су на њеној површини остале хемикалије које се иначе испирају. А будимо искрени – нико не жели да уноси остатке пестицида у организам.
Још је већи проблем што мокре банане контаминирају све што дотакнете. Замислите да их донесете кући, узмете нешто друго истим рукама и несвјесно пренесете микробе и хемикалије на остале намирнице.
Међутим, проблем настаје ако су банане претходно опране, попрскане водом како би изгледале свјежије или, још горе, ако влага долази из пукотине из које цури сок. Такве банане могу да буду магнет за бактерије и буђ. Оно што изгледа као обична кап воде може скривати много више.
Кад бисмо микроскопски анализирали влажну банану, можда више никада не бисмо пожељели да је поједемо. Влажна површина идеално је окружење за размножавање бактерија које могу узроковати пробавне сметње, а буђ може неопажено да продре у кору и да утиче на унутрашњост воћа.
Како избјећи лош одабир?
Најбоља одбрана је – посматрање. Не морате бити стручњак, само мало пажљивији купац. Сљедећи пут кад бирате банане, застаните на тренутак. Додирните кору – ако је сува и чврста, вјероватно је све у реду. Ако је мекана, љепљива или влажна без очигледног разлога, можда би требало да потражите друго воће.
И још један савјет – никада не перите банане чим их донесете кући, осим ако не планирате да их одмах осушите. У супротном, створићете услове које заправо желите да избјегнете, преноси Вечерњи лист.