Large banner

Може ли сода бикарбона заиста замијенити прашак за пециво

Извор:

Кликс

16.11.2023

22:55

Коментари: 0
Може ли сода бикарбона заиста замијенити прашак за пециво

Поједини људи вјерују да су прашак за пециво и сода бикарбона заправо иста ствар и често их употребљавају приликом припреме јела.

Ипак, сода бикарбона и прашак за пециво су различити по хемијском саставу и не могу једно друго да замијене.

Сода бикарбона

Сода бикарбона често се користи за чишћење, али и за кување.

Она је заправо базни минерал који у комбинацији са нечим киселим ствара угљен-диоксид, па се често налази у рецептима који укључују киселе састојке као што су јаворов сируп и лимунов сок.

Прашак за пециво

Са друге стране, прашак за пециво је комбинација соде и винске киселине, а да би се активирао, потребна му је само течност.

Није га потребно мијешати с киселим намирницама јер већ садржи киселину. Користи се за повећање волумена и текстуру печених намирница.


Звезда у европском врху по једном параметру

Звезда у европском врху по једном параметру

Сода бикарбона ставља се искључиво у рецепте који садрже већу количину неке киселине, а прашак за пециво то не захтијева.

Треба имати на уму да, када печете колаче и користите соду бикарбону, треба да додате неки кисели састојак како бисте је активирали, преноси "Кликс".

Подијели:

Large banner
Small banner
  • Најновије

  • Најчитаније

Small banner

Тренутно на програму

3:00

У микс зони (Р)

спортски програм

3:30

Црна гуја (Р)

серијски програм

4:00

Погледај у сутра (Р, 12+)

серијски програм

5:00

Народ прича (Р)

репортажна емисија

5:30

Фитнес ( Р)

серијски програм

6:00

АТВ вијести

информативни програм вијести

6:45

Вјежбајте са Лидијом (Р)

лајфстајл

Small banner
Small banner