16.10.2023
10:15
Већина уља за кување садржи масти које повећавају тјелесну тежину зато многи људи избјегавају да додају уља у своју исхрану.
Међутим, постоје одређене врсте здравих уља за кување, као што је маслиново уље које никада не додаје калорије без обзира колико сте га додали у ваше омиљено јело.
Друго најбоље уље за кување је уље репице, које је такође добро рјешење за губитак тежине и здраво је за срце.
Ова здрава уља за кување која вам помажу код губљења тежине могу да се конзумирају у било ком облику.
Ево најбољих уља за кување која ће вам помоћи да изгубите килограме, а ваше оброке учинити укуснијим.
Кокосово уље помаже да се смањи холестерол, спречава болести, повећава енергију и чини вас активним и енергичним. Кокосово уље је одлично за припрему најразличитијих јела јер је издржљиво на високим температурама. Погодно је за спремање пецива и колача и може послужити као одлична замјена за путер. Кокосово уље је богато засићеним мастима и погодно је за динстања, печења и пржења.
Одмах након сунцокретовог уља, које најчешће користимо у исхрани, налази се маслиново уље.
Маслиново уље најбоље је уље за кување и помаже код губљења килограма.
Било дјевичанско или рафинисано маслиново уље садржи 78 одсто незасићених и 14 одсто засићених масти. Ово уље је такође добро за срце и за дијабетичаре.
Уље уљане репице је добро за мршављење јер има велики извор есенцијалних масних киселина, као што су омега-6 и алфа-линоленске киселине (омега-3). Ове киселине помажу у сагоријевању масти.
Скоро је без укуса и мириса па је идеално за пржење и кување.
Снижава ниво масноћа у организму јер има десет пута виши ниво омега-3 масних киселина од маслиновог уља.
Најбоља својства овог уља испољавају се ако се користи као прелив за салате или арома за колаче. Обилује биљним бјеланчевинама, витаминима А, Е, Б1, Б2 и Б6, али садржи и незасићене масне киселине која су нам неопходне у исхрани.
Бадемово уље побољшава варење, отклања надутост стомака, лијечи запаљење дебелог цријева, а користи се и против запаљења и опекотина коже.
Уље кикирикија се користи за пржење и печење, али и као одличан зачин за салате. Веома је ароматично и обилује фолном киселином, која омогућава бржу регенерацију ћелија, али и линолном киселином, витамином Е и калијумом, који смањују ризик од настанка кардиоваскуларних болести.
Богат је извор енергије и тако помаже у брзом мршављењу.
Сунцокретово уље има добар извор витамина Е и такође садржи незасићене масти.
Због његовог благог укуса користи се у већини домаћинства приликом прпреме хране.
Богато је незасићеним масним киселинама, као и витамином Ф који позитивно утиче на наше здравље. Међутим, након употребе, сунцокретово уље је пожељно бацити. Уколико се користи више пута, уље сунцокрета постаје веома штетно за организам.