Неопходна хидратација

Намирнице које ће вас "држати у животу" по врелим данима

  • Извор: Агенције
  • 24.07.2024. 17:05

Хидратација организма неопходна је за добар метаболизам и нормалне физиолошке функције, посебно у љетњим данима када су температуре високе и када тијело избацује још више течности знојењем.

Зато, осим константног уноса воде, добро је конзумирати и намирнице које хидрирају, јер дехидрација може изазвати озбиљне здравствене проблеме. Препоручена дневна доза уноса воде износи око два литра, а додатно се организам може освјежити и сљедећим намирницама.

Лубеница

Љето је готово незамисливо без хладне, сочне лубенице. Она садржи око 95 одсто воде, па је због тога одлична за хидратацију организма.

Осим тога, добра је за пробаву и такође може утолити жеђ. Може се комбиновати уз воће, а од ње се могу правити и различите врсте коктела и напитака. А неријетко се ставља и у слана јела, уз фету и маслине.

Краставац

Добро је познато да краставац хидрира и освјежава кожу, а исто важи и када се конзумира. Ово поврће дјелује као диуретик и одржава равнотежу воде и соли у организму, а проценат воде који садржи сличан је као у случају лубенице.

Нутриционисти наводе да један краставац дневно може помоћи да се организам хидрира, а он садржи калијум, магнезијум, манган, који су кључни за добро функционисање организма.

Јагоде

Љето је такође незамисливо без јагода, које, као и лубеница и краставац, садрже преко 90 одсто воде.

А осим воде, кроз јагоде се у организам уносе и различити витамини и минерали, као и лимунска, винска, јабучна киселина. Могу се јести саме, у воћној салати, смутију, колачима, уз овсену кашу.

Диња

Гдје има лубенице, има и диње. Богата је витаминима, минералима, антиоксидантима и доприноси општем здрављу организма.

Састоји се од око 90 одсто воде, богата је калијумом и може се конзумирати на разне начине.

Осим салата, може се стављати и у сладолед, коктеле, јогурт.

Тиквице

Тиквице су популарно љетње поврће које садржи око 95 одсто воде, па су савршен избор за одржавање хидрираног организма.

У њима је присутан витамин Ц, који помаже у јачању имунолошког система и производњи колагена. Могу се јести свјеже, гриловане, поховане, као мусака, чорба.

Парадајз

Једна од најпопуларнијих намирница која се налази у бројним салатама је парадајз, који садржи око 94 одсто воде.

Може се јести свјеж или припремати на разне начине, а осим салата и јела од парадајза, могуће је унијети га као сок.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: