У мору куповних боја и синтетичких средстава, природне методе фарбања јаја све више освајају домаћице широм свијета - и то с разлогом. Не само да су безбиједне и њежне за здравље, већ пружају и непоновљиву љепоту тонова које ниједна комерцијална боја не може да понови.
Ове године, хит међу љубитељима природног фарбања постала су - љубичаста васкршња јаја, добијена уз помоћ сушених цвјетова хибискуса! Од свијетлих нијанси лаванде до дубоких индиго тонова - резултат је истовремено елегантан, софистициран и потпуно јединствен.
За ову природну технику фарбања, потребан вам је један главни састојак: сушени цвјетови хибискуса. Ова биљка, позната по својим бројним љековитим својствима, сада постаје и савезник у празничној декорацији.
Њени пигменти лако се ослобађају у води и остављају јаја предивно обојена у палети љубичастих нијанси, зависно од концентрације и дужине потапања.
Потребно:
- 6 тврдо куваних јаја (собне температуре)
- 950 мл воде
- 950 г сушених цвјетова хибискуса
- дестиловано бијело сирће
- мало уља за завршни сјај.
Фарбање јаја:
1. У већу шерпу сипајте воду и хибискус и пустите да све прокључа. Када вода проври, смањите температуру, поклопите и кувајте још 15 до 30 минута - све док боја не постане неколико нијанси тамнија од жељене. Да бисте провјерили резултат, накапајте течност на бијелу посуду.
2. Затим проциједите смјесу кроз цједиљку у другу посуду. Исцједите што више течности из биљака, а остатке баците. На свака 240 мл боје додајте једну кашику сирћета и промјешајте.
3. У средњу посуду ставите тврдо кувана јаја и лагано прелијте добијену боју тако да јаја буду потпуно потопљена. Посуду ставите у фрижидер и оставите неколико сати, а за јаче тонове - и цијелу ноћ.
4. Када се постигне жељена боја, јаја пажљиво извадите и осушите их папирним убрусом. За интензивније нијансе, поновите поступак натапања више пута, обавезно их сушећи између сваке фазе.
5. Када су јаја обојена, пажљиво их премажите с мало уља и исполирајте папирним убрусом. Овај корак не само да појачава боју, већ и даје елегантан сјај. Јаја чувајте у фрижидеру до послужења.