Извор:
Агенције
13.08.2025
13:44
Коментари:
0За касне сорте (јесењи кромпир) наступа ризичан период у заштити од кромпировог мољца и вријеме је за појачану пажњу и правовремене мјере заштите. У току је сукцесивно вађење средњестасних (љетних/индустријских) сорти, док су позне (јесење) сорте у различитим фазама у зависности од датума садње те до сада примијењених агротехничких мјера његе усјева.
Сада су у фазама од пуног цвјетања до жућења и почетка сушења циме.
Нови талас тропских температура ће убрзати развој мољца, али и погоршати стање чиме и стабилност банкова, што све заједно повећава ризик од напада.
"Зато је сада кључно да произвођачи предузму све доступне мјере заштите, посебно у крајевима гдје се традиционално гаји кромпир и са историјом напада мољца и штета на кртолама, посебно на јесењим кромпирима", савјетује ПИС, преноси Агроклуб.
Грчка: Туристи у паници због призора из плићака
Истичу да се на парцелама гдје је вађење кромпира у току или се оно очекује, препоручује вађење обавити што прије, без остављања извађених кртола на парцели или у дворишту.
Током транспорта и привременог задржавања на отвореном потребно је користити покриваче (цераде) ради спречавања
контакта мољца са кртолама.
Хорор у Хрватској: Мајка (28) осумњичена за убиство бебе
Такође, треба складиштити кромпир у хладним просторијама са температуром испод 10°Ц те заштитити отворе складишта густим мрежама. При уношењу у складиште може се примијенити биолошки инсектицид.
Напомињу да је након вађења љетних сорти обавезно уклонити и уништити све оштећене кртоле са парцеле, у супротном може доћи до подизања бројности мољца, чиме се угрожава производња позних кромпира.
Нова вакцина даје наду у спрјечавању рака панкреаса и дебелог цријева
"Код позних сорти (уколико је отпочело жућење и пропадање циме) гдје се кромпир неће вадити у скорије вријеме, препоручују се одржавање компактности земљишта наводњавањем како би се спријечило стварање пукотина и продор женки мољца до кртола гдје полажу јаја", упозорава ова служба.
Због изражених регионалних разлика по питању кромпировог мољца, али и типа производње и сортимента кромпира који диктира заштиту од ове штеточине, препоручују да редовно пратите препоруке за свој регион.
Најновије
Најчитаније
02
00
23
19
22
49
22
42
22
30
Тренутно на програму