Извор:
Б92
27.08.2025
13:16
Коментари:
0Краставци су незаобилазни дио љетне трпезе - освежавају, пуни су воде и минерала, а уз то су лагани за варење. Међутим, ништа не може да поквари салату или освјежавајућу ужину као горак краставац.
Та непријатна горчина потиче од природних супстанци које биљка производи када је под стресом, али срећом постоји начин да је се ријешите.
Фудбал
Црвена звезда остаје без неколико играча након елиминације из Лиге шампиона
- Одсеците врх краставца са стране гдје се налазила петељка - баш ту се најчешће накупља горчина.
- Узмите одсечени врх и трљајте га кружним покретима о остатак краставца.
- Видјећете како се на пресјеку појављује бијела пена - вјерује се да управо она "извлачи" горчину из плода.
- Када се више не ствара пјена, обришите краставац или га оперите, и спреман је за јело.
Свијет
Министар уз народњаке јурио ауто-путем: Објавио и снимак па кажњен
Иако научници немају потврду да овај поступак у потпуности уклања кукурбитацин (супстанцу одговорну за горчину), многи тврде да им је укус краставца након овога знатно блажи. Зато је метода и даље популарна и преноси се с кољена на кољено.
- Када нисте сигурни у свјежину купљених краставаца.
Свијет
Варшава ће у 2026. потрошити на војску 55 милијарди долара
- Ако примјетите да краставац има јачу кору или непријатан мирис код петељке.
- Као брз тест - ако пјена има интензиван мирис, краставац вјероватно није добар за јело.
Свијет
2 седм
0Сцена
2 седм
0Република Српска
2 седм
0Друштво
2 седм
0Најновије
Најчитаније
Тренутно на програму