Ово је најлакши начин да се ријешите горчине у краставцима

Извор:

Б92

27.08.2025

13:16

Коментари:

0
Краставац поврће
Фото: Pexels

Краставци су незаобилазни дио љетне трпезе - освежавају, пуни су воде и минерала, а уз то су лагани за варење. Међутим, ништа не може да поквари салату или освјежавајућу ужину као горак краставац.

Та непријатна горчина потиче од природних супстанци које биљка производи када је под стресом, али срећом постоји начин да је се ријешите.

FK Crvena zvezda

Црвена звезда остаје без неколико играча након елиминације из Лиге шампиона

Како се ради трик?

- Одсеците врх краставца са стране гдје се налазила петељка - баш ту се најчешће накупља горчина.

- Узмите одсечени врх и трљајте га кружним покретима о остатак краставца.

- Видјећете како се на пресјеку појављује бијела пена - вјерује се да управо она "извлачи" горчину из плода.

- Када се више не ствара пјена, обришите краставац или га оперите, и спреман је за јело.

Abdulkadir Uraloglu

Министар уз народњаке јурио ауто-путем: Објавио и снимак па кажњен

Да ли трик заиста ради?

Иако научници немају потврду да овај поступак у потпуности уклања кукурбитацин (супстанцу одговорну за горчину), многи тврде да им је укус краставца након овога знатно блажи. Зато је метода и даље популарна и преноси се с кољена на кољено.

Када користити овај трик?

- Када нисте сигурни у свјежину купљених краставаца.

Пољска

Варшава ће у 2026. потрошити на војску 55 милијарди долара

- Ако примјетите да краставац има јачу кору или непријатан мирис код петељке.

- Као брз тест - ако пјена има интензиван мирис, краставац вјероватно није добар за јело.

Подијели:

Large banner