Избјегните 4 фаталне грешке због којих зимница не успијева и брзо вам пропада.
Вријеме је да се прави зимница, многе домаћице су већ засукале рукаве и оставиле прве туре туршије, сока од парадајза и џемова. Да ли сте сигурни да сте све урадили баш како треба?
Сигурно се свака домаћица барем једном суочила са проблемом да парадајз након конзервисања брзо пропадне и то прије него што дође зима. То је знак да нешто радите погрешно…
Топ кувари открили су које грешке већима прави када припрема зимницу од парадајза.
1. Употреба презрелог воћа
Зрели парадајз треба користити само у салатама. Такви плодови нису погодни за зимску бербу.
2. Лоша стерилизација тегли
Ако су тегле лоше стерилисане у њима могу остати микроби. Штетни микроорганизми ће изазвати ферментацију парадајза.
Да бисте избјегли ризик од ове појаве, важно је да се дезинфекција изведе темељно.
3. Употреба воде из чесме за "кисељење“
Вода из чесме се не препоручује за кисељење, увијек је боље користити ону из флашице или је претходно прокувати.
4. Лоше опран парадајз
Ако лоше оперете поврће, честице прљавштине ће се наћи у течности за кисељење и активирати процес ферментације. Најбоље је да оперете поврће у неколико вода и да га благо протрљате сунђером. Приликом прања важно је да пажљиво проберете парадајз. Оштећене или труле плодове баците.