Киви је проглашен за воће број један када је у питању здравље цријева. Захваљујући комбинацији растворљивих и нерастворљивих влакана, киви олакшава варење, ублажава затвор и не изазива надимање као друге намирнице богате влакнима.
За разлику од сувих шљива, које често изазивају надимање, киви садржи ензим актинидин који помаже разградњу протеина и убрзава варење.
Два мала кивија дневно имају двоструко више влакана од наранџе и не изазивају непријатности у стомаку.
Истраживања показују да редовно конзумирање кивија може смањити ризик од рака дебелог цријева за 13%.
Влакна из кивија помажу у одржавању здраве цријевне флоре, смањују упале и побољшавају конзистенцију столице.
Киви је богат витаминима Ц, Е и К, антиоксидансима и фитохемикалијама.
Садржи више од 60% препорученог дневног уноса витамина Ц, а кора кивија је јестива и богата влакнима, фолатима и витамином Е, преноси Крстарица.
Иако је киви безбједан за већину људи, особе са алергијама на ово воће треба да буду опрезне.
Најновије
Најчитаније
12
01
11
55
11
52
11
51
11
49
Тренутно на програму