Вријеме је слава, а сваку славску трпезу можете обогатити укусним салатама, које су идеалне за зимске славе. Богате и јаке, сигурно ће одушевити ваше госте.
Рецепт за пилећу салату са кикирикијем
- 350 г пилећег филеа
- 200 г киселе павлаке
- 150 г мајонеза
- 100 г печеног кикирикија
- 100 г сусама
- 1 кашичица сенфа
- 4-5 киселих краставчића.
Прво обарите пилетину и исецкајте на коцкице кад се прохлади. Сусам на суво пропржите пар минута да благо порумени, али не превише да не постане горак. Кикирики у блендеру уситните, а краставчиће ситно исецкајте. Све састојке сјадините. Ако нисте узели печени слани кикирики онда посолите. Ако је кикирики слан, онда додајте мало соли по укусу.
Рецепт за брзу салату са качкаваљем
- 100 грама сусама,
- 250 грама прашке шунке или саламе по жељи
- 200 грама качкаваља,
- 1 чаша киселе павлаке од 400 грама
Пропржити сусам на тигању, па помијешати са осталим састојцима.
Рецепт за карфиол салату
- 1 главица карфиола
- 3 кувана јајета
- кисела павлака
- уље
- шећер
- сирће
- со
- мирођија по жељи.
Карфиол подијелити на цвјетове, па обарити у сланој води. Добро га оциједити и ставити у чинију. У дубљу посуду ставити уље, со, сирће, мало шећера и павлаку, све добро измијешати и прелити карфиол. Исјецкати барена јаја и промијешати. Украсити мирођијом.
Рецепт за салату са шунком и сиром
- 400 грама сира
- 6 кашика киселе павлаке
- 300 грама шунке
- 4 кисела краставчића
- 1 веза першуна.
Исјецкати шунку, краставчиће и першун. Помијешати сир и павлаку, па изгњечити да се добије уједначена маса. Додати насјецкане састојке па промијешати.
Рецепт за кукуруз салату
- 2 јајета
- 200 грама кикирикија
- 200 грама мајонеза
- 200 грама киселе павлаке
- 400г кукуруза шећерца
- 50 грама сусама
Јаја обарити, бјеланца исецкати, а жуманца измрвити. Сусам кратко пропржити док не добије браон – златну боју и оставити да се прохлади. Кикирики ситно исјецкати. У великој чинији сјединити све састојке и зачинити.