Рецепт

Питање које је подијелило многе: Иде ли јаје у сарму или не?

  • Извор: Агенције
  • 29.11.2023. 12:28

Шта кажу ваши породични рецепти за омиљену нам сарму?

Свака домаћица има своју малу тајну кад припрема неко јело, али код припреме сарме великих тајни не би требало да буде. Ипак, страсти на интернету узбуркала је расправа – иде ли јаје у смјесу за сарме јаје или не иде?

По друштвеним мрежама се повела расправа везана за сарму. Једни кажу да стављају јаје у смјесу како би била чвршћа, односно да повеже састојке. Други пак протестују и тврде да јаје нема шта да тражи у сарми.

На једној хрватској страници више су мишљења да јаје треба ставити у смјесу за сарму. На којој сте ви страни?

У прилогу доносимо рецепт по којем је јаје дио овог специјалитета

Састојци:

3 главице киселог купуса

Фил за сарму:

 1/2 kg исјецкане говедине

  4 велике кашике у ситне коцке изрезане сухог меса

  2 велике кашике масти

  1 главица ситно изрезаног лука (треба жуто испећи)

  1 цијело јаје

  1 велика кашика соли

  1/2 велике кашике бибера

  6 великих кашика риже

За запршку:

5 великих кашика масти

3 велике кашике брашна

1 велика кашика паприке

2 до 3 литра супе од сувог меса или воде

изрезани кисели купус

2 велике кашике соли

Припрема:

Све што је набројано под „фил за сарму“ треба у посуди добро измијешати. Од сваке главице купуса листови се скину и мало исјеку ребра, да буду тања, а да се не оштети лист.

Ставити лист киселог купуса на длан, а на лист једну кашику над‌јева. Са оне стране руке гд‌је је мали прст сложи крај листа. Онај крај листа који је најближи зглобу, узми и замотај. Преостаје још један крај који није замотан. Тај утисни прстима.

Направи запршку, залиј је водом или супом, додај исјецкани купус, посоли, прокухај, сложи сарме преко купуса, покриј посуду и кухај полагано 3 до 4 сата. Ако је купус превише киселог укуса, стави 1 до 2 коцке шећера, а ако имаш сурутке, додај је умјесто воде, преноси nova.rs.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: