Извор:
Она
08.02.2025
11:59
Коментари:
0Када нам осване суботње јутро, онда нема ничег бољег него када у дому замирише укусни доручак који све измами из кревета. Маме и баке се "задесе" у кухињи гдје мијесе најукуснија тијеста, а неријетко то буду домаће кифлице, чији је рецепт предиван.
Састојци за домаће кифлице:
330 г брашна
3 кашике шећера
2 кашичице сувог квасца
220 г путера
120 мл млијека
3 кашике воде
1 јаје
мало соли
Припрема домаћих кифлица:
У већу посуду сипајте брашно, шећер, квасац и со па лијепо промијешајте да се сједини. Потом, додајте путер који је одстојао на собној температури и миксером умутите. Додајте затим млијеко, воду и јаје, промијешајте и постепено онда додајте брашно. Све добро замијесите док не добијете глатко тијесто које ћете обликовати у лопту.
Умотајте такво формирано тијесто у стреч фолију и оставите да одстоји око 30 минута. Послије овог времена, тијесто оклагијом разваљајте у правоугаоник, па га пресавијте на три дијела (можете лијево преко десног или горњи преко доњег дијела), окрените га, уролајте и поново умотајте у фолију и оставите да одстоји поново на 30 минута.
Послије пола сата, тијесто подијелите на три једна дијела и сваки од њих оклагијом разваљајте у правоугаоник, па исијеците троуглове. Сваки од добијених троуглова уролајте почевши од ширег краја који гурајте ка "шпицу" троугла. Формиране кифлице поређајте у плех који сте обложили папиром за печење и поново оставите најмање око сат времена да се тијесто подигне.
Ставите плех у загријану рерну и пеците прво 10 минута на 200 степени, а потом око 40 минута на 180 степени. По жељи, можете кифлице пунити сланим или слатким надјевом, те их можете јести из јогурт или млијеко.
Најновије
Најчитаније
23
09
23
01
22
47
22
44
22
23
Тренутно на програму