Извор:
Информер
04.09.2025
17:17
Представљамо вам проверен рецепт за зимницу од зеленог парадајза који ће ваше трпезе обогатити необичним, а незаборавним укусом.
Јесен је пред вратима, а са њом стиже и неизбежна дилема сваког домаћина, шта са зеленим, недозрелим плодовима парадајза који су остали на баштенским гранчицама?
Док су неки спремни да их одбаце, искусни гастрономи и заљубљеници у традиционалне укусе знају да је управо у њима скривена тајна једне од најукуснијих зимница.
Свијет
''Божији инфлуенсер'' у недјељу постаје светац
Зимница од зеленог парадајза, често позната и као "кисели зелени парадајз", генерацијама је била цјењена због своје киселкасто-слатке ароме и хрскаве текстуре.
Одлично се слаже са месним јелима, печењима, али и као додатак сендвичима или једноставно као освјежавајућа салата. Главна предност овог рецепта је једноставност и доступност састојака, што га чини идеалним избором за све, без обзира на кулинарско искуство.
За припрему је потребно издвојити нешто више од сат времена, а резултат је вредан сваког минута.
Састојци:
Зелени парадајз - око 2 кг;
Шаргарепа - 500 г;
Бијели лук - 1 главица;
Першун - 1 веза;
Љуте папричице - по жељи, 1 до 2 комада;
Вода - 1,5 л;
Сирће (9 одсто) - 500 мл;
Со - 2 до 3 кашике;
Шећер - 4 до 5 кашика;
Црни бибер у зрну -1 кашика;
Ловоров лист - 2 до 3 комада;
Припрема:
Парадајз добро оперите и исеците на кришке или колутове. Уколико су плодови мањи, можете их оставити и цијеле. Шаргарепу ољуштите и исеците на колутове, а бијели лук на листиће. Папричице ситно насецкајте.
Слагање: У чисте и стерилисане тегле слажите ред зеленог парадајза, па ред мјешаног поврћа (шаргарепе, бијелог лука, першуна и љуте папричице). Понављајте поступак док не напуните тегле.
У већој шерпи помјешајте воду, сирће, со, шећер, бибер и ловоров лист. Ставите да прокључа и кувајте неколико минута док се со и шећер потпуно не растопе.
Тенис
Шок: Бјорн Борг има рак
Врућом маринадом прелијте садржај тегли до самог врха. Припазите да сви плодови буду потпуно потопљени.
Затворите тегле и пастеризујте их у рерни на 100 степени око 30 минута или у шерпи са водом. Након тога, оставите их да се полако охладе.
Нема сумње, зимница од зеленог парадајза је идеалан начин да сачувате укус љета и обогатите свој јеловник током хладних зимских дана. Искористите прилику, не бацајте парадајз и увјерите се сами у магију коју ова тегла скрива.
(информер)
Свијет
3 ч
2Занимљивости
3 ч
1Република Српска
3 ч
0Свијет
3 ч
2Најновије
Најчитаније
19
50
19
39
19
32
19
32
19
28
Тренутно на програму