28.08.2025
10:28
Како да једноставно направите домаћи парадајз сос? Ово је најздравија и најјефтинија варијанта коју ћете наћи. Ријетко ко не воли домаћи сос од парадајза који су редовно спремале и кувале наше маме и баке. Ипак, оно што је битно напоменути јесте да се он веома лак за припрему.
Једино што ће вам одузети мало више времена због дуготрајног кувања, али исплатиће вам се труд јер ће укус бити фантастичан.
Састојци:
3 кг парадајза,
2-3 кашике маслиновог уља,
1 велики лук,
3 чена бијелог лука, ситно нарендана,
со по укусу,
1-2 кашичице оригана,
7-8 листова босиљка,
30 мл лимуновог сока или сирћета;
Припрема:
Друштво
Колико су поскупјели уџбеници у Српској
За домаћи парадајз сос напуните велики лонац водом и пустите да прокључа. У међувремену припремите лед.
Исјеците парадајз и урежите плитко "x" на дну сваког парадајза. Парадајз бланширајте у кључалој води 30-60 секунди, а затим ставите у лед. Након тога ољуштите кожу са парадајза.
Исјецкајте га на коцкице и оставите са стране. У великој шерпи загрејте маслиново уље. Додајте сјецкани црни лук и пржите на лаганој ватри док не порумени, око 7-8 минута. Додајте бијели лук и пржите још 2 минута.
У шерпу додајте сјецкани парадајз и зачините сољу, ориганом и босиљком. Пустите да проври, смањите ватру и динстајте 60 до 90 минута (док скоро сва течност не испари и парадајз не добије густу конзистенцију попут џема).
Често мијешајте. На крају додајте сирц́е, промијешајте и угасите ватру. Ако више волите течни парадајз сос, израдите сос у пире помоћи ручног блендера. Пребаците у тегле и добро затворите.
(информер)
Најновије
Најчитаније
12
49
12
44
12
44
12
44
12
39
Тренутно на програму
11:35
Телетрговина
телетрговина
11:55
Вијести
информативни програм вијести
12:00
Погледај у сутра ЕП 181 (Р, 12+)
серијски програм
12:30
Погледај у сутра ЕП 182 (Р, 12+)
серијски програм
12:55
Историја хране (Р)
документарни програм
13:20
Тајне музеја (Р)
емисија из културе
13:55
Вијести
информативни програм вијести