Ако тражите оброк који је хранљив и притом не захтијева много састојака, ова паста са тахинијем и сушеним парадајзом биће идеалан избор. Спој кремасте текстуре, ароматичних зачина и богатог укуса сушеног парадајза чини ово јело савршеним за ручак или вечеру у било ком делу недјеље. А оно што је највише волимо, готова је за мање од пола сата.
Рецепт за пасту са тахинијем и сушеним парадајзом
Састојци:
340 г тестенине по избору (може и безглутенска)
2/3 шоље тахинија
1 шоља сушеног парадајза у уљу
2 кашике уља из тегле сушеног парадајза
2 шоље повртног бујона (или више по потреби)
6 чена бијелог лука
1 велика главица црног лука
1-2 кашике лимуновог сока
1 кашичица соли
2 кашике нутритивног квасца
1/2 кашичице туцане љуте паприке (по жељи)
бибер по укусу
свјеж босиљак за сервирање
Скувајте тестенину према упутству на паковању у посољеној води.
У тигањ додајте уље из тегле сушеног парадајза и пропржите грубо сјецкани црни лук око 5 минута.
Додајте бијели лук и наставите да пржите још 2-3 минута док не замирише.
Пребаците смјесу од лука и бијелог лука у блендер, додајте све остале састојке и блендајте док не добијете глатку и кремасту текстуру.
Почните са 2 шоље бујона, па додајте још ако вам сос дјелује прегусто (имајте на уму да ће се згуснути када се загријава).
Пробајте и по потреби додајте још лимуна, соли или љутине.
Помјешајте кувану тјестенину са сосом и лагано загријте неколико минута да се све лијепо сједини.
Украсите свјежим босиљком и додатно поспите туцаном паприком по жељи.
Напомена: Ако вам остане соса, не брините. Можете га искористити као умак за поврће, прелив за салату или додатак уз тофу или печене тиквице.
Тахини - паста од сусама богата је здравим мастима, протеинима, гвожђем и калцијумом. Посебно је цијењена у биљној исхрани јер обезбјеђује унос нутријената које није увијек лако добити из биљних извора. Такође даје богату, кремасту текстуру без потребе за млијечним производима.
Сушени парадајз у уљу - интензивног укуса, препун антиоксиданаса попут ликопена који доприноси здрављу срца и коже. У комбинацији са тахинијем и лимуном, даје одличан баланс слаткоће, киселости и умамија.
Нутритивни квасац - извор витамина Б12, често коришћен за додавање ''сирастог'' укуса без млијечних производа. Осим што обогаћује укус, доприноси и већем уносу протеина и микронутријената.
Ако желите да оброк буде још комплетнији, додајте печени броколи, тиквице или руколу.
За додатне протеине, убаците печени тофу или леблебије.
Овај сос је савршен и као намаз за сендвиче или прелив за кувани кромпир.
Ако не волите љуто, прескочите туцану паприку или је замијените димљеном паприком у праху.
Ова паста је сјајан примјер како биљна исхрана може бити и једноставна и укусна, а да не правите компромис са хранљивошћу. Савршена је за дане када немате пуно времена, али желите да поједете нешто богато, заситно и кремасто, преноси Телеграф.
Најновије
Најчитаније
15
16
15
08
14
59
14
58
14
49
Тренутно на програму