Извор:
Информер
22.08.2025
15:55
Коментари:
0Тито је био познат по својој страственој љубави према храни, а међу свим специјалитетима које је волио, ајвар је заузимао посебно мјесто.
Јосип Броз Тито је био прави хедониста, познат по љубави према изванредној храни. Његов јеловник обухватао је специјалитете из цијелог свијета, али су га домаћа јела, посебно ајвар, највише освајала
Према легенди, кувар Шкрба припремао је ајвар за краља Александра и Тита у две различите боје - зелену и црвену. Вјерује се да је рецепт за Тита био специфичан јер се у њему није користио шећер.
Састојци:
25 комада црвених или зелених паприка бабура
1 плави патлиџан
Уље
Со
Есенција
Припрема:
За сваку количину од 10 килограма очишћених паприка потребно је литар уља, 200 грама соли и кашичица есенције.
Паприке и патлиџан испеците на плотни, избјегавајте коришћење рерне и оставите их да се потпаре. Након што су ољуштене, паприке добро оцједите и самељите их само једном на машини за млевење меса.
У широкој шерпи загријте уље, додајте самлевене паприке и непрестано мијешајте. Када варјача почне да оставља траг на дну шерпе, додајте со и есенцију. Кратко пржите прије него што склоние са шпорета.
Очекује се паклени викенд за возаче
Док се ајвар припрема, загрејтте чисте тегле у рерни на 100 степени, а затим у њих сипајте врео ајвар. Тегле вратите у рерну на пола сата да се на површини ајвара ухвати корица. Након тога, затворите тегле пек-папиром, увијте их у ћебе и оставите да се хладе.
Хроника
2 седм
0Наука и технологија
2 седм
0Регион
2 седм
0Свијет
2 седм
0Најновије
Најчитаније
Тренутно на програму