Large banner

Извор:

Магазин новости

Коментари:

0

Подијели:

Шпинат никад не подгријавајте, ево зашто

25.01.2024

04:15

Шпинат никад не подгријавајте, ево зашто

Шпинат је без сумње једна од најздравијих намирница, али треба водити рачуна о томе да је приликом његове конзумације најбоље припремити онолико шпината колико ћемо и појести јер се подгријавање шпината никако не препоручује.

Шпинат спада у групу лиснатог поврћа које садржи релативно висок постотак нитрата.

Остаци куваног шпината не смију се чувати на собној температури и одмах их треба ставити у фрижидер.

Ево када креће исплата штете за еутаназирање свиња

Ево када креће исплата штете за еутаназирање свиња

Када шпинат одстоји, посебно ако је у питању термички обрађена намирница, количина нитрата се повећава, а они се у куваном шпинату процесом врења чак претварају у нитрите. Они су опасни јер се у организму спајају с аминима стварају високо канцерогене спојеве које називамо нитрозоаминима, објаснила је нутрициониста Дагмар вон Црам.

Милионска штета у пожару на пијаци у Сарајеву

Милионска штета у пожару на пијаци у Сарајеву

Ако само накратко подгријете шпинат непосредно прије конзумирања, не требате бринути, казала је вон Црам, упозоривши да се то не односи на сасвим малу дјецу, код које у најекстремнијем случају посљедица може бити гушење.

Шпинат се може јести сиров, као салата. Богат је витамином А, Ц и бета-каротеном и фолном киселином.

Large banner