Стручњакиње Франческа Маркети др. Ема Дербишир упозоравају да прехрана игра кључну улогу у очувању вида, посебно како старимо.
Препоручују сљедеће намирнице које су богате храњивим тварима важнима за здравље очију:
Масна риба (лосос, скуша): богата ДХА киселином која се налази у мрежници ока. Препоручује се барем једна порција седмично.
Лиснато зелено поврће (шпинат, кељ): извор лутеина, витамина Е и Ц који штите ћелије од оксидативног стреса.
Наранџе, кукуруз шећерац, батат: садрже зеаксантин и витамин Ц који штити очи од штетних вањских утицаја.
Јаја: извор витамина Б2, важног за прозирност очне леће.
За оне који ове нутријенте не уносе довољно кроз исхрану, препоручују се додаци прехрани, преноси аваз.
Најновије
Најчитаније
23
00
22
57
22
52
22
40
22
36
Тренутно на програму